Cum funcționează, din punct de vedere legal și financiar, un viitor vaccin

Publicat: 18 sept. 2020, 10:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum funcționează, din punct de vedere legal și financiar, un viitor vaccin

Industria farmaceutică europeană a făcut campanii în Uniunea Europeană pentru a obține protecție financiară în caz de probleme cu vaccinurile viitoare, după ce acestea vor fi introduse pe piață.

Intensificarea cursei pentru a produce primul vaccin împotriva Covid-19 produce riscuri inevitabile, conform Le Figaro. Membrii Federației Europene a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice sunt angajați în discuții cu autoritățile, extinse și la guvernele europene, pentru a defini un sistem complet de despagubiri „în caz de probleme” după comercializarea viitorului vaccin.

Contactată de Le Figaro, FEAIF a explicat faptul că după răspândirea a miliarde de doze de vaccinuri în întreaga lume este posibil ca unele persoane să întâmpine probleme medicale după vaccinare. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul vaccinului companiei britanice AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, când testarea vaccinului a fost suspendată, după ce un participant a înregistrat o reacţie adversă gravă.

Pentru a elibera o autorizație de introducere pe piață, autoritățile competente evaluează vaccinul

Federația subliniază, totuși, că aceste riscuri nu sunt specifice vaccinurilor Covid-19. „Deoarece toate medicamentele și vaccinurile pot provoca reacții adverse asupra unor persoane”. De asemenea, afirmă că vaccinurile vor fi aprobate pentru utilizare, numai atunci când siguranța și eficacitatea lor au fost demonstrate autorităților de reglementare din Europa. “Pentru a compensa riscurile, acordurile de achiziție în avans încheiate cu anumite laboratoare prevăd ca statele membre să compenseze producătorul”, a mai raspuns CE.

Pentru a elibera o autorizație de introducere pe piață, autoritățile competente evaluează, pe baza datelor clinice, raportul beneficiu/risc al vaccinului. De obicei, o autorizație de introducere pe piață și utilizarea vaccinului în perimetrul indicat „reduc drastic riscul acțiunilor legale împotriva laboratorului”, explică economistul Frédéric Bizard, fondator și președinte al Institutului de Sănătate Publică din Franța. Astfel, soliditatea dosarului clinic al vaccinului protejează laboratorul de eventualitatea unor procese potențiale ale pacientului.

Agenția Europeană pentru Medicamente specifică faptul că un sistem post-lansare a unui vaccin eficient contra pandemiei va asigura că toate efectele secundare sunt raportate autorităților din domeniul sănătății, pentru a fi studiată în timp real fiabilitatea acestuia.