Ursul care a atacat la Comarnic va fi ucis. Decizia autorităților, pe motiv că animalul este considerat imposibil de stăpânit

Publicat: 27 sept. 2021, 09:45, de Mihaela Verdes, în Orașul meu , ? cititori
Ursul care a atacat la Comarnic va fi ucis. Decizia autorităților, pe motiv că animalul este considerat imposibil de stăpânit

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din orașul Comarnic, județul Prahova, a decis sacrificarea unui urs. Animalul este considerat extrem de periculos pentru locuitori, după ce a atacat grav un bărbat, vineri. La Comarnic, urșii atacă în fiecare săptămână. Și la Breaza un urs a atacat un bărbat, sâmbătă după-amiază.

În CLSU s-a aprobat extragerea ursului care a rănit grav un cetățean al orașului nostru în seara zilei de vineri, 24 septembrie”, se arată în comunicatul publicat duminică seara, 26 septembrie.

Autoritartea locală a profitat de o ordonanță de urgență aprobată în România, la sfârșitul lunii iulie 2021, la inițiativa Ministrului Mediului, Tanczos Barna. Prevederea legală vizează intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților.

Ce recomandă ordonanța

Ordonanța spune că intervenția în cazul urșilor se face „gradual”. Extragerea prin împușcare este meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

În pasul 1, ursul trebuie îndepărtat prin diverse mijloace. Treapta următoare este tranchilizarea și relocarea.

Abia la ultima etapă este prevăzută „extragere prin eutanasiere sau împușcare”.

La Comarnic, urșii atacă în fiecare săptămână

Ursul care urmează să fie ucis a rănit grav un bărbat de 45 de ani, într-o zonă greu accesibilă din Comarnic. Localnicul a fost transportat de urgență la spital. Diagnosticul său menționa: ”traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto-parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept”. Bărbatul a fost operat, dar medicii sunt rezervați în privința șanselor lui de supraviețuire.

Atacurile urșilor sunt o obișnuință în Comarnic, unde incidente grave care implică oameni atacați sunt semnalate în fiecare săptămână.

Încă un bărbat atacat de urs la Breaza. A fost rănit grav la nivelul feței

Un bărbat în vârstă de 58 de ani din Breaza a fost atacat sâmbătă după-amiază de un urs. Bărbatul a fost preluat de un echipaj de Salvare cu multiple răni la nivelul capului.

Potrivit reprezentanților Ambulanței, bărbatul are „traumatism cranio facial cu plagă occipitala, multiple plăgi faciale”. A fost preluat conștient de un echipaj cu medic, evaluat și stabilizat, iar ulterior a fost transportat la Spitalul Județean.

În Breaza, sâmbătă seară a fost emis mesaj RoAlert care semnalează prezența unui urs pe o stradă din oraș.