A început Congresul Partidului Comunist Chinez! Cum se desfășoară (VIDEO)

La Beijing s-au deschis deja lucrările celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care ține o săptămână. Comentariile presei internaționale pe această temă au fost și sunt numeroase.

Iată câteva titluri elocvente: “O lovitură de teatru la Beijing, care denotă greutățile economiei chineze: Biroul de Statistică a decis să amâne publicarea cifrelor din al treilea trimestru”, notează cotidianul italian Corriere della Sera. Iar El Mundo titrează: “China este spectacolul unui singur om”.

Discursul de deschidere a lucrărilor Congresului, susținut de președintele Xi, a ținut nu mai puțin de două ore.

„Controlul în stil leninist al lui Xi Jinping asupra partidului este foarte, foarte puternic. Îl veți vedea reales, în mod remarcabil, cu aproximativ 2.300 de voturi la zero. Mai mult, vom vedea că sunt numiți în funcții cheie doar apropiații lui. Într-adevăr, se preconizează o încoronare profundă a unui lider care va fi acolo nu doar în următorii cinci ani. Intenționează să râmână la putere toată viața”, a declarat Kevin Rudd, CEO Asia Society.

A început Congresul Partidului Comunist Chinez!

„Securitate” a fost cuvântul cheie, repetat de zeci de ori în mesajul lui Xi Jinping la deschiderea Congresului.

În trecut, liderii chinezi își bazau legitimitatea pe capacitatea lor de a asigura creșterea economică. Acum, odată cu încetinirea economiei, Xi încearcă să mute atenția la securitate. Vrea să arate că el poate fi cel care salvează și protejează China, observă comentatorii politici.

Xi Jinping a vorbit despre un nou „gigantic salt înainte”, pentru creșterea substanțială a PIB-ului pe cap de locuitor. Numai că economiștii prevăd anul acesta o creștere economică mult prea modestă pentru ambițiile Chinei: doar 3,3 %, departe de ținta fixată, de 5,5%.

Mai mult, Xi Jinping a semnalat că nu există vreo schimbare de direcție pentru cei doi factori principali de risc care trag în jos economia Chinei: regulile stricte anti-Covid și politicile pentru piața imobiliară, încă în criză după ce a a fost astă-vară aproape de colaps.

În aplauzele prelungite, Xi Jinping a spus că depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului și că Beijingul dorește o reunificare pașnică.

Xi Jinping: „Nu vom promite niciodată să renunțăm la folosirea forței!”

Cu Xi Jinping lider absolut la Beijing este de așteptat ca tensiunile cu Statele Unite să se agraveze, potrivit analiștilor. 

 „China se opune neclintit oricărui unilateralism, protecționism, hegemonie și activități de agresiune”, a punctat Xi. Tot potrivit analiștilor, nu a menționat direct Statele Unite, dar s-a plasat aproape de autocrații lumii care împărtășesc viziunea pentru o nouă ordine mondială în care America să nu mai aibă un rol dominant.

Duminică a început cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist din China (PCC). Evenimentul este programat să dureze o săptămână, iar la finalul acesteia președintele chinez Xi Jinping este așteptat să obțină un al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei, ceea ce îl va face cel mai puternic conducător al țării de după liderul fondator Mao Zedong, potrivit CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...