500 de bolnavi de cancer au obținut în justiție dreptul la tratamente gratuite

Publicat: 26 feb. 2024, 12:43, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
500 de bolnavi de cancer au obținut în justiție dreptul la tratamente gratuite

Un pacient, cu o formă rară de cancer, a obținut la Curtea de Apel Alba Iulia un tratament gratuit, scump, el fiind unul dintre cei 500 de bolnavi de cancer care au câștigat în justiție accesul la terapii de ultimă generație.

Pacientul a dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. El a solicitat ca pârâții să dispună furnizarea gratuită a medicamentului Alectinib (denumirea comercială Alecensa) compensat 100%,  până la soluționarea acțiunii de fond.

Potrivit bărbatului, diagnosticat cu liposarcom mixoid, medicamentul solicitat este scump: un flacon costă, în funcție de concentrație, în jur de 22.427,86 lei (aproximativ 4.500 euro). Prescripția medicamentului este în regim ”off label”, indicația terapeutică  ”on label” fiind pentru cancerul pulmonar fără celulele mici.

În susținerea acestei solicitări, pacientul a invocat ”urgența dată de prejudiciul direct, imediat și permanet” , în situația în care acesta nu poate să-și asigure din venituri proprii tratamentul necesar.

Ce este liposarcomul mioxid

Liposarcomul mixoid este o formă rară de cancer format în țesutul adipos. El poate apărea în orice parte a corpului care are celulele adipoase (abdomen, coapse, genunchi) și are o evoluție lentă. Important este că, în general, prognosticul este bun, cu peste 70% șanse de supraviețuire, după zece ani de la diagnosticare.

 ”Obligația statului român de a proteja dreptul la viaţă al reclamantului, în calitate de cetăţean, implică şi obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura acestuia medicamentul necesar tratamentului oncologic, în condiţiile în care acesta suferă de liposarcom mixoid. Până se va stabili, pe cale judecătorească sau administrativă, care este calea pe care astfel de asiguraţi o au pentru a avea acces la tratamentul de care depinde sănătatea şi viaţa lor, instanţa apreciază că aceste drepturi trebuie protejate prin intermediul unor măsuri provizorii, în speţă neputând fi exclus ca omisiunea de a asigura reclamantului tratamentul oncologic adecvat să ducă în mod iremediabil la agravarea bolii si la pierderea vieţii acesteia”, a susținut instanța din Alba Iulia.

500 de pacienți români

În ultimul deceniu, 500 de bolnavi de cancer au dat statul în judecată și așa și-au obținut accesul imediat și gratuit la medicamente destinate  cancerului de care suferă.

”Încă suntem umiliți, abandonați de cei care ar trebui să vegheze asupra sănătății noastre și a bunului mers al sistemului de sănătate”. „Fără investigații, fără medicamente, fără medici, care au început din nou să părăsească România pentru că nu au cu ce să își trateze pacienţii și sunt blamați de sistem, românii nu mai au nicio șansă în țara lor. În fața acestor impedimente, este esențial să ne aliniem, să luăm poziție față de măsurile necugetate ale unor factori iresponsabili, care nu gândesc pe termen lung”, subliniază Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.