A patra persoană infectată cu gripa aviară, în SUA

Publicat: 05 iul. 2024, 06:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
A patra persoană infectată cu gripa aviară, în SUA
gripa aviara ferme de vaci CDC - SUA

A patra persoană a fost infectată cu gripă aviară în Colorado, Statele Unite, în legătură directă cu epidemia de aviară de la fermele de vaci, au anunțat autoritățile americane în domeniul sănătății.

Această persoană a  prezentat simptome oculare, a primit medicamente antivirale și și-a revenit.

Riscul pentru populație rămâne „scăzut”, au subliniat Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Ca și în cazurile anterioare, această a patra persoană lucrează la o fermă și a fost expusă contactului cu vaci infectate, a transmis CDC într-un comunicat de presă.

Prima persoană infectată a fost anunțată în data de 1 aprilie, în Texas. A fost primul caz cunoscut la nivel mondial de gripă aviară la om transmisă de la vaci. Alte două cazuri au fost raportate în Michigan.

În prezent, în mai multe state americane, numeroase efective de vaci sunt infectate.

Îngrijorările experților

Experții sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu virusul gripei aviare, deși cazurile la om rămân rare. Ei se tem că circulația ridicată a virusului ar putea facilita o mutație care i-ar putea permite să se transmită de la un om la altul.

CDC și-a reiterat apelul la precauție în cazul lucrătorii care vin în contact cu vacile infectate.

CDC a anunțat că vor fi efectuate „analize genetice suplimentare” cu privire la cazul din Colorado, pentru a detecta orice posibile modificări ale virusului care „ar putea schimba evaluarea riscului pentru populație emis de agenție”.

Între 13 martie şi 20 iunie, la nivel mondial, au fost raportate 14 cazuri de gripă aviară la oameni, inclusiv un caz mortal în Mexic. Majoritatea acelor persoane s-au aflat în contact cu păsări sau cu vaci de lapte infectate.

În Europa

În contextul în care infectările se înmulţesc în Statele Unite, iar Australia a început să se confrunte cu o penurie de ouă, în Europa, gripa aviară a înregistrat o scădere netă în această primăvară în raport cu anii precedenţi, a anunţat  Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA).