Achiziționarea de elicoptere Black Hawk, miza potențialului centru de întreținere de la Romaero

Oficiali români, americani și polonezi au participat ieri la semnarea Memorandumului de Înțelegere privind dezvoltarea unui Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor Black Hawk.

Anunțată de Puterea.ro încă de acum două zile, semnarea Memorandumului este condiționată de achiziționarea de aviația militară a României de elicoptere multirol Black Hawk. Din spatele declarațiilor politicoase și pompoase de la evenimentul de ieri a răzbătut condiția clară impusă de americani pentru ca potențialul Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor Black Hawk să devină realitate.

PZL Mielec, uzina polonează a grupului Lockheed Martin care deține marca Sikorsky Black Hawk, a ofertat deja transmis deja autorităților de la București oferta de a livra o tranșă inițială de 12 elicoptere multi-rol ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii și grele, destinate misiunilor maritime și terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienți internaționali începând cu 2010.

De altfel, în comunicatul distribuit la finalul evenimentului de semnare a Memorandumului, sunt evidențiate calitățile elicopterului Black Hawk. Nu și dezavantajele, desigur. „Elicopterul Sikorsky Black Hawk este singura aeronavă multi-rol oferită României, produsă în Europa, conform standardelor militare. Originea sa militară îi asigură o fiabilitate îmbunătățită, împreună cu versatilitatea necesară pentru misiuni diverse și o întreținere ușoară, chiar și când este operat departe de aerodromul de bază, fără infrastructură logistică. Aceste caracteristici sunt esențiale pentru operațiuni militare, inclusiv sprijin în misiuni de luptă și operațiuni ale forțelor speciale, dar și pentru misiuni civile, de poliție, medicale, stingerea incendiilor, căutare și salvare și de transport utilitar”, menționează oficialii Romaero.

30 de state din lume dețin flote Black Hawk. Puține dintre ele sunt din Europa

Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia și Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operațiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare și salvare, transportul trupelor și intervenții în situații de urgență.

În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, și Romaero, în martie 2018, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către Romaero a operațiunilor de personalizare și modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România și, ulterior, în Europa Centrală și de Est.

Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin și una dintre cele mai importante companii din industria aerospațială din Polonia, va colabora cu Romaero pentru a dezvolta planul centrului de mentenanță din București. Acesta va deveni baza operațiunilor prin care compania românească ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziționate de guvernul României, dar și aparținând altor operatori, pentru misiuni civile și militare.

„Elicopterul Black Hawk, fabricat în Polonia, reprezintă soluția ideală pentru Ministerul Afacerilor Interne precum și pentru nevoile viitoare ale României în materie de astfel de aeronave”, a declarat Janusz Zakręcki, președinte și director general PZL Mielec.

„Romaero este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO. Experiența noastră de 100 de ani în aeronautică și relația strânsă de colaborare cu celelalte companii românești din industrie ne vor ajuta să reunim forța de muncă națională calificată, infrastructura educațională și facilitățile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere”, a declarat Vasile Boicu, directorul general Romaero.

Citește și:

Black Hawk Romaero

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...