Acord cu Comisia Europeană: Cine va putea scădea preţul energiei electrice

Spania şi Portugalia au ajuns marţi la un acord cu Comisia Europeană pentru a putea scădea preţul energiei electrice în peninsula iberică, în virtutea unei derogări care le permite celor două state să disocieze preţul electricităţii de cel al gazelor naturale, potrivit AFP.

Am ajuns la un acord politic cu Comisia”, a anunţat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, cu prilejul unei conferinţe de presă organizată la Bruxelles împreună cu omologul portughez, José Duarte Cordeiro. Acest acord, care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare, va permite „extinderea protecţiei consumatorilor spanioli şi portughezi care au un nivel mai ridicat de expunere pe evoluţia pieţei angro”, a precizat Teresa Ribera.

Uniunea Europeană a autorizat încă de la finele lunii martie Spania şi Portugalia să adopte „măsuri excepţionale” pentru a diminua preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate şi a reduce astfel factura energetică a gospodăriilor, care este una deosebit de ridicată în cele două ţări.

Pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile

Această măsură derogatorie a fost validată de executivul comunitar „ţinând cont de situaţia particulară” a celor două ţări care au „pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile şi ţinând cont de faptul că există foarte puţine interconexiuni cu piaţa europeană”, a subliniat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul validat marţi de Bruxelles, după o lună de discuţii, va permite „disocierea modului de stabilire a preţului electricităţii de cel la gaze” şi va putea fi aplicat „pentru o perioadă de 12 luni”, a precizat José Duarte Cordeiro.

Astfel, într-o primă etapă preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni. „Dacă preţurile vor rămâne foarte ridicate, economiile obţinute vor fi foarte importante”, a insistat ministrul portughez.

În prezent, pe piaţa angro preţul gazelor naturale evoluează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawat-oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...