Acord provizoriu pentru prelungirea roaming-ului gratuit în Uniunea Europeană până în 2032

Statele membre UE şi negociatorii Parlamentului European au anunţat joi că au ajuns la un acord provizoriu pentru a prelungi cu zece ani, până în 2032, eliminarea tarifelor de roaming pentru comunicaţiile mobile între ţările din Uniunea Europeană.

Începând din iunie 2017, Regulamentul privind serviciile de roaming a eliminat tarifele pentru călătorii din UE şi din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. De atunci, milioane de călători din UE au beneficiat de servicii de roaming la preţurile de pe piaţa naţională (Roam like at home), una dintre cele mai emblematice realizări ale pieţei unice a UE. Iniţial, această eliminare urma să expire în luna iunie 2022, cu riscul de a vedea din nou cum cresc facturile la telefonia mobilă ale europenilor atunci când călătoresc pe continent, informează un comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European.

„Prelungirea regulilor va garanta că oamenii pot continua să facă apeluri telefonice, să trimită mesaje text şi să navigheze pe Internet în timp ce călătoresc în alte state UE, fără a se teme că vor avea un şoc atunci când primesc factura de la operator”, precizează comunicatul.

Traficul de date mobile a crescut de peste 17 ori

În plus, compromisul ajustează şi preţul maxim pe care operatorii europeni îl pot percepe între ei pentru utilizarea reţelelor lor de telecomunicaţii, pentru a garanta că regulamentul este sustenabil pentru operatorii din UE.

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea datelor mobile s-a multiplicat de 17 ori pe parcursul verii anului 2019, comparativ cu vara lui 2016, anul de dinaintea eliminării tarifelor de roaming.

Marea Britanie nu mai are aceleași tarife de roaming de la 1 ianuarie

Regulamentul privind serviciile de roaming a vizează cele 27 de state membre UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, însă nu şi Marea Britanie, ţară care a încetat definitiv să aplice regulile europene de la 1 ianuarie.

Iniţial, Comisia Europeană a propus garantarea pentru consumatori „a aceloraşi calităţi şi viteză de conectare la reţea în străinătate ca şi acasă”, un punct care a fost aprig discutat de statele membre şi europarlamentari, preocupaţi să păstreze competitivitatea şi stabilitatea financiară a operatorilor de telecomunicaţii. La final, compromisul convenit prevede că persoanele care călătoresc vor putea beneficia în străinătate de aceleaşi servicii ca şi în ţara lor (acces la serviciile 5G de exemplu), însă operatorii trebuie să îi informeze rapid de existenţa unor factori specifici (de exemplu o viteză mai mică), ce le poate afecta calitatea serviciilor.

Acordul provizoriu convenit joi trebuie să fie aprobat în mod formal de Consiliul European şi Parlamentul European.

“Am reușit să ajungem la un acord care este progresiv și care duce la o calitate și servicii și mai bune pentru cetățenii europeni. Creăm o piață de roaming mai echitabilă, concentrându-ne în special pe operatorii mai mici, prin reducerea semnificativă a plafoanelor angro. În calitate de negociator șef al Parlamentului European, scopul meu a fost să îmbunătățesc situația în mod semnificativ pentru consumatori”, a declarat europarlamentarul Angelika Winzig, membru al Grupului Partidului Popular European.

Citește și Discuții pentru scăderea tarifele în roaming România – Republica Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...