Acordul nuclear: Iranul respinge o ridicare „pas cu pas” a sancţiunilor

Guvernul iranian doreşte ca SUA să ridice toate sancţiunile împotriva Iranului şi respinge orice diminuare a acestora „pas cu pas”, a informat sâmbătă postul de televiziune de limbă engleză iranian Press TV, citat de Reuters.

Cele două ţări au declarat vineri că vor purta discuţii indirecte la Viena începând de săptămâna viitoare în cadrul unor negocieri mai ample pentru relansarea acordului nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri.

Departamentul de Stat a declarat că accentul va fi pus pe „măsurile nucleare pe care Iranul ar trebui să le ia pentru a reveni la respectarea” acordului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat sâmbătă că Teheranul se opune oricărei relaxări graduale a sancţiunilor.

„Nu luăm în considerare niciun fel de plan pas cu pas”, a insistat Khatibzadeh într-o declaraţie pentru Press TV.”Politica definitivă a Republicii Islamice Iran este ridicarea tuturor sancţiunilor SUA”, a spus el.

Obiectivul negocierilor din capitala austriacă este de a se ajunge la un acord în termen de două luni, potrivit unui înalt responsabil al Uniunii Europene, coordonatoarea acordului.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din pactul nuclear în 2018 şi a reinstituit sancţiunile împotriva Iranului, ceea ce a dus ca Teheranul să încalce unele restricţii nucleare ale acordului.

Succesorul lui Trump, Joe Biden doreşte relansarea pactului nuclear, dar Washingtonul şi Teheranul sunt în dezacord cu privire la cine ar trebui să facă primul pas.

Iran, China, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie – toate părţi ale acordului din 2015 – au avut discuţii virtuale vineri, abordând posibila revenire a Statelor Unite în acest pact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...