Actualul „sezon de gripă este aşa cum îl ştiam dintotdeauna”, spune doctorul Simin Florescu

În legătură cu actualul sezon gripal, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalul ”Dr. Victor Babeș” din București, spune că este ”cum îl știam dintotdeauna” , dar ”profilul infecțiilor respiratorii este mai divers”.

Sezonul de gripă este aşa cum îl ştiam dintotdeauna, a solicitat din punct de vedere al cazurilor atât adulţi, cât şi copii. Deocamdată, suntem la un nivel suportabil de internări şi consultaţii şi nu pare a fi mai mult decât ne-am fi aşteptat.

Dar, într-adevăr, profilul infecţiilor respiratorii în acest sezon este mai divers, pentru că s-a adăugat şi SARS-CoV-2 peste gripă, peste sinciţial respirator, peste tot ce mai înseamnă sezonul rece de obicei. Nu am văzut cazuri mult mai grave decât ne-am fi aşteptat.

Avem pacienţi şi cu forme severe de gripă, ca în fiecare an, am avut şi decese de gripă, după cum se ştie. (…) Evident că trebuie să fim mai atenţi şi la combinaţii virale, etiologii mai ciudate, multiple. Deocamdată, suntem la un nivel acceptabil”, a afirmat medicul la dezbaterea ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”, organizată de DC News Media Group.

Izolarea și reticența față de vaccin

Potrivit dr. Simin Aysel Florescu, două sunt problemele cu care se confrută în această perioadă: izolarea pacienților spitalizați și reticența față de vaccin.

Ceea ce ne complică viaţa, totuşi, în această perioadă este un şir de pacienţi cu co-infecţii virale şi mai ales necesitatea de a-i izola. Este foarte dificil să îi testezi la camera de gardă şi să te lămureşti dacă au gripă, au COVID, le au pe amândouă sau au altceva. Şi după care, mai ales dacă necesită spitalizare acolo, începe provocarea cu izolarea pacienţilor. (…) Prin aceste izolări şi blocări de paturi consecutive, aici începe problema de cazare şi de izolare„, a explicat medicul.

Întrebată dacă a avut pacienți vaccinați împotriva virusului gripal care să ajungă în spital, dr. Simin Florescu a declarat: „Nu! Asta o spun cu mâna pe inimă! Toți cei care au ajuns în spital în stare gravă sunt pacienți nevaccinați. Este foarte dureros, pentru că vaccinarea antigripală e cunoscută de zeci de ani, nu e ceva inventat acum și, cu toate astea, pacienții cu risc evită să se vaccineze. Cei care au comorbidități și probleme majore de sănătate sunt primii care ar trebui vaccinați și, cu toate acestea, nu se întâmplă lucrul ăsta și ajung în spital cu forme severe de gripă care puteau fi ușor prevenite prin vaccin”.

În acest sens, dr. Simin Aysel Florescu a subliniat că sunt persoane care  refuză inclusiv vaccinurile „tradiţionale”.

Din păcate, realitatea este că pacienţii evită în continuare vaccinarea. Poate chiar mai mult decât înainte. Chiar şi vaccinurile tradiţionale cunoscute”.

Asta e cea mai stupefiantă direcție pe care o văd eu. Încercăm să o contracarăm, dar probabil că va dura zeci de ani până se va schimba percepția publică în această direcție, avertizează dr. Simin Florescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...