Adina Florea și Sebastian Ghiță așteaptă verdictul într-unul dintre puținele dosare ale Secției Speciale

Este zi decisivă pentru Sebastian Ghiță, patronul fugar al RTV. În cursul zilei de astăzi, instanța se va pronunța în dosarul în care i-a reclamat la Secția Specială pe foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu pentru „represiune nedreaptă” .

Nu este singurul dosar de care Mircea Negulescu este vizat. Într-un alt dosar, Mircea Negulescu este acuzat că că l-ar fi „strâns cu ușa” pe Vlad Cosma. Ulterior, fostul magistrat a fost achitat pe fond de Înalta Curte, în octombrie 2022, iar în prezent se judecă apelul

„Analiza coroborată a materialului probator administrat conduce la concluzia certă că nu procurorul Negulescu Mircea este cel care a construit un scenariu mincinos prin ticluirea de probe, ci acest lucru s-a realizat de către partea civilă (Vlad Cosma – n.r.) şi o parte din martorii din prezenta cauză, în scopul evident de a-şi susţine apărările din alte dosare penale, însă, prin gravitatea afirmaţiilor şi caracterul organizat demonstrat în cauză, declaraţiile acestora depăşesc cu mult cadrul permis de dispoziţiile legale.După cum rezultă din probatoriul expus, această strategie de apărare a fost iniţiată în contextul declanşării acţiunii disciplinare împotriva procurorului, ulterior fiind favorizată de soluţiile dispuse în cadrul acestei proceduri, dar şi de reflectarea în media a conduitei procurorului”, notează judecătorii ICCJ.

De cealaltă parte, Lucian Onea a pledat de la început că e nevinovat. Acesta a încercat să arate că familia Cosma și apropiații lor sunt în spatele acuzațiilor de represiune nedreaptă formulate împotriva sa de către procuroarea Adina Florea de la Secția Specială.

În acest sens, acesta a vorbit despre probele pe care acesta le-a găsit pe un memory stick care demonstrau itinerariul mitelor în județul Prahova condus de PSD.

Potrivit acestuia, banii de la afaceriști ajungeau la la PSD Prahova prin Consiliul Județean care, după ce devenea saturat cu șpăgi, făcea să „plouă” cu contracte pe fiecare tarla de business.

„Nu recunosc acuzațiile. Faptele reținute în sarcina mea și sunt niște minciuni spuse de Vlad Cosma și preluate că atare în rechizitoriu de procuror (n.r. – Adina Florea de la SIIJ), fără ca afirmațiile martorului să fie cenzurate prin prisma probelor administrate în apărare sau care ar fi putut să fie administrate în apărare, fără ca procurorul să o facă, deși am solicitat acest lucru.Martorul Vlad Cosma este o persoană interesată în cauză, el a fost trimis în judecată de subsemnatul în anul 2014 în cauza ce a făcut obiectul dosarului 183/P/2013 fiind condamnat în fond la 5 ani de închisoare, în primul ciclu procesual. De asemenea, Vlad Cosma a fost inculpat în dosarul 218/P/2014.Mai menționez că tatăl lui Vlad Cosma, Mircea Cosma (n.r. – fost șef al CJ Prahova) a fost trimis în judecată de subsemnatul și condamnat pe fond la 8 ani închisoare în primul ciclu procesual.Sora lui Vlad Cosma, Andreea Cosma, a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești. Eu am confirmat rechizitoriul întocmit față de aceasta, inculpata fiind condamnată pe fond în primul ciclu procesual la 4 ani închisoare.În acest context Vlad Cosma avea tot interesul să denigreze și să acuze pe nedrept pe procurorul care a semnat dispozițiile împotriva sa și a familiei sale din dușmănie dar și pentru a invoca aspectele mincinoase în apel la Înalta Curte, fapt care s-a și întâmplat”, a spus Lucian Onea.

Din declarația lui Lucian Onea reiese, însă, că Sebastian Ghiță a fugit din țară după ce DNA Ploiești i-a deschis un al treilea dosar penal, ce în care mogulul a fost deferit justiției abia recent, în octombrie 2022.

La sfârșitul anului 2016 am înregistrat un doar de trafic de influență care îl privea pe Sebastian Ghiță, dar doar în perioada în care urmărirea penală era in rem.Era vorba de așa zisul-dosar Mită în IT, sesizările fiind formulate de reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate IT-ul.După plecarea lui Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, în 2017, eu am instrumentat dosarul acesta în continuare cu procuroarea Cerasela Răileanu. Dosarul a fost preluat de DNA Central, iar în 2022 Ghiță Sebastian a fost trimis în judecată, toate actele de urmărire penală fiind făcute de DNA Ploiești.Fuga din țară a lui Sebastian Ghiță a fost la sfârșitul anului 2016, în perioada în care se efectuau cercetări in rem în acestă cauză”, a spus fostul șef al DNA Ploiești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...