Adio anonimat la tranzacțiile cu criptomonede! Se cere transparență totală!

Publicat: 14 iun. 2023, 11:00, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
Adio anonimat la tranzacțiile cu criptomonede! Se cere transparență totală!

Încep să se ia măsuri de reglementare a pieței de criptomonede la nivel european. Un nou regulament, care va trebui adoptat și la noi în țară, conține unele prevederi ce vor crește nivelul de transparentizare a acestei piețe.

Regulamentul vine cu o serie de măsuri de prevenire a spălării banilor. Acestea se referă inclusiv la tranzacțiile cu criptomonede prin intermediul prestatorilor de servicii dedicate. Astfel, din 2025, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să se asigure că transferurile de monede virtuale sunt însoțite de informații despre cei care fac plăți și cei care le încasează, similar transferurilor de fonduri „clasice”, scrie avocatnet.ro.

„Prezentul regulament se aplică transferurilor de fonduri, în orice monedă, care sunt transmise sau primite de către un prestator de servicii. Se aplică, de asemenea, transferurilor de criptoactive, inclusiv transferurilor de criptoactive efectuate prin intermediul ATM-urilor cripto, în cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive sau furnizorul intermediar de servicii de criptoactive, fie al inițiatorului, fie al beneficiarului, își are sediul social în Uniune”, prevede Regulamentul european 1.113/2023.

Regulamentul privind transparentizarea tranzacțiilor se aplică din 30 decembrie 2024

Regulamentul a apărut de curând în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica direct în toate statele membre ale Uniunii, deci inclusiv în România, din 30 decembrie 2024.

Concret, vorbim de un set amplu de reguli pe care furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să le respecte când procesează transferurile de monede virtuale. Asta înseamnă că tranzacțiile cu criptomonede nu se vor mai putea face în anonimat, cel puțin atunci când vine vorba de transferuri prin furnizori dedicați. Noile reguli nu acoperă și transferurile directe între persoane fizice (adică fără intermediari).

„Trasabilitatea transferurilor de fonduri și de criptoactive poate reprezenta un instrument extrem de important și de valoros în materie de prevenire, depistare și investigare a activităților de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, precum și la punerea în aplicare a unor măsuri restrictive (…).”

Prin urmare, pentru a asigura transmiterea informațiilor de-a lungul lanțului de plăți sau al lanțului de transfer de criptoactive, este oportun să se prevadă un sistem care să impună prestatorilor de servicii de plată obligația de a face ca transferurile de fonduri să fie însoțite de informații cu privire la plătitor și la beneficiarul plății, iar furnizorilor de servicii de criptoactive obligația de a face ca transferurile de criptoactive să fie însoțite de informații cu privire la inițiator și la beneficiar. (…)

Transferurile de criptomonede vor trebui să fie însoțite de unele informații

  • numele plătitorului;
  • numărul de cont de criptoactive al plătitorului;
  • adresa plătitorului, inclusiv denumirea țării, numărul documentului personal oficial și numărul de identificare al clientului sau, ca alternativă, data și locul nașterii plătitorului;
  • numele beneficiarului;
  • numărul de cont de criptoactive al beneficiarului.

Astfel, la solicitarea autorităților din domeniul prevenirii spălării banilor, furnizorii de servicii cripto vor trebui să ofere toate informațiile cerute despre tranzacțiile cu monede virtuale.

„Datele cu caracter personal sunt prelucrate de prestatorii de servicii de plată și de furnizorii de servicii de criptoactive pe baza prezentului regulament doar în scopul prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului și nu sunt prelucrate ulterior într-un mod incompatibil cu acest scop. Se interzice prelucrarea datelor cu caracter personal pe baza prezentului regulament în scopuri comerciale”, este subliniat în Regulamentul 1.113/2023, cu precizarea că informațiile despre transferuri vor fi păstrate timp de cinci ani.

Citește și:România este la coada clasamentului în ceea ce privește întâlnirile virtuale în afaceri