Afaceristul executat de „Mafia din Mykonos” și legăturile sale cu România

Publicat: 04 iul. 2024, 07:48, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Afaceristul executat de „Mafia din Mykonos” și legăturile sale cu România

Un inginer geodez de renume, Panagiotis Stathis, a fost asasinat foarte recent în suburbia Psychiko din nordul Atenei. Stathis, cunoscut pentru afacerile sale imobiliare și activitatea de topograf pe insula Mykonos, a fost împușcat mortal într-un atac bine planificat, care a dus la speculații și investigații intense privind motivele și persoanele din spatele acestui act brutal.

Cine a fost Panagiotis Stathis?

Panagiotis Stathis, în vârstă de 54 de ani, era unul dintre cei mai respectați ingineri geodezi din Ciclade, cu o carieră de peste 24 de ani în Mykonos și alte insule. El a fost implicat în proiecte majore de topografie și imobiliare, fiind esențial în definirea zonelor de control rezidențial (ZOE) din Mykonos. Stathis a achiziționat și vândut numeroase proprietăți pe insule, dezvoltând o afacere prosperă.

Cu toate acestea, viața sa a luat o turnură dramatică acum trei ani, când a câștigat două milioane de euro la un joc de noroc organizat de OPAP, compania elenă de pariuri sportive. Această victorie subită a marcat începutul unei perioade de expansiune rapidă a activităților sale imobiliare, nu doar în Grecia, ci și în România.

Amenințările și atacurile repetate

Stathis nu era un străin față de amenințări și atacuri fizice. În 27 septembrie 2021, a fost bătut grav de persoane necunoscute, dar a refuzat să îi identifice pe atacatori în plângerea depusă. Acest incident a fost urmat de alte două atacuri, niciunul dintre ele nefiind soluționat de autorități. Se pare că Stathis deranja interesele puternice ale „Mafiei din Mykonos”, cunoscută pentru afacerile sale ilegale în construcții și imobiliare.

Legăturile cu România

Investigațiile au dezvăluit că Stathis avea legături de afaceri și în România. Conform presei elene, el a fost asociat cu o companie radiată, ALPLA Plastic SRL, parte a unui conglomerat multinațional. Această expansiune internațională a activităților sale ar fi putut contribui la atragerea unor inamici puternici și influenți, atât în Grecia, cât și în străinătate.

Filmul crimei

Asasinatul a avut loc marți, la ora 8:23 dimineața, când Stathis se afla în mașina sa BMW, înregistrată pe numele partenerului său de afaceri. Un motociclist s-a apropiat de autoturism și a tras cel puțin 15 gloanțe, inclusiv o „lovitură de grație”, conform imaginilor surprinse de o cameră CCTV din apropiere. Atacatorul a folosit plăcuțe de înmatriculare false, completate cu o ștampilă falsă KTEO, indicând o planificare minuțioasă și profesională a crimei.

Investigațiile și ipotezele autorităților

Poliția greacă investighează acum toate tranzacțiile și proiectele imobiliare ale lui Stathis, nu doar în Mykonos, ci și pe alte insule precum Ios, Paros și Serifos. De asemenea, autoritățile analizează posibilele legături ale acestuia cu afaceri din România. Este posibil ca asasinul să fie un profesionist plătit din străinătate, care a fugit deja din Grecia, ceea ce complică și mai mult investigațiile.

Reacțiile publicului și ale oficialităților

Moartea lui Stathis a șocat atât comunitatea locală, cât și pe cei care l-au cunoscut personal. Primarul orașului Mykonos, Christos Veronis, a declarat că Stathis era cunoscut pentru profesionalismul și dedicarea sa, iar decesul său reprezintă o pierdere semnificativă. Avocatul Stelios Garipis a subliniat că Stathis a început să dezvolte noi activități după câștigul său la loterie, sugerând că această schimbare a comportamentului său ar fi putut deranja anumite persoane influente.

O crimă cu ecouri internaționale

Uciderea la comandă a lui Panagiotis Stathis evidențiază pericolele cu care se confruntă cei care se implică în afaceri de mare anvergură, mai ales în zone dominate de influențe mafiote. În timp ce poliția greacă continuă să caute asasinul și să dezvăluie persoanele din spatele acestei crime, rămâne de văzut cum vor evolua investigațiile și ce impact va avea acest incident asupra comunității de afaceri din Mykonos și nu numai. Legăturile internaționale ale victimei, inclusiv cu România, adaugă o dimensiune suplimentară complexă acestui caz de crimă la comandă, care ar putea avea reverberații semnificative pe scena internațională.