„Ai câştigat pe bună dreptate…”. Mesajul de adio al lui Vladimir Putin pentru Angela Merkel

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis un mesaj de rămas bun fostului cancelar german, Angela Merkel, în care i-a mulțumit pentru ”atâția ani de cooperare fructuoasă”, după cum a anunțat Kremlinul, printr-un comunicat citat Interfax.

Putin a subliniat într-o concorbire telefonică cu Angela Merkel ”contribuţia semnificativă” a fostului cancelar la ”dezvoltarea relaţiilor ruso-germane” şi ”disponibilitatea ei pentru un dialog în baza respectului reciproc”, adresându-i-se neprotocolar la per tu. ”Am avut un contact permanent și am încercat să găsim căi de depăşire până şi a celor mai dificile situaţii. În anii cât ai fost în fruntea guvernului german, tu ai câştigat pe bună dreptate un mare prestigiu în Europa şi în lumea întreagă. Sunt sigur că experienţa ta prodigioasă ca om de stat şi politician va fi mereu căutată. Şi, desigur, vom continua comunicarea noastră prietenoasă”, i-a transmis Putin Angelei Merkel. La rândul său, Merkel i-a mulțumit liderului rus pentru munca lor comună şi i-a urat succes în dialogul cu noul cancelar german, Olaf Scholz.

Putin, aflat la putere timp de 20 de ani, schimbând o singură dată funcția de președinte cu cea de premier, între 2008-2012, a găsit în persoana Angelei Merkel probabil liderul european cu care a putut avea cea mai deschisă relaţie, în parte și pentru că liderul rus este vorbitor de limbă germană. Din 2005, schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut, Germania devenind primul partener comercial al Rusiei, înaintea Chinei. În pofida criticilor la adresa politicii energetice a predecesorului său, Gerhard Schroder, Merkel a susţinut şi inaugurat gazoductul pe sub Marea Baltică, cunoscut acum sub numele de Nord Stream, potrivit agerpres.ro.

Mesaj și pentru noul Cancelar

Totul s-a schimbat însă odată cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea (2014), după care Berlinul a susţinut sancţiunile împotriva Moscovei în cadrul Uniunii Europene şi a mediat ulterior împreună cu Franţa încetarea ostilităţilor în Donbas prin semnarea acordurilor de pace de la Minsk în februarie 2015.

De asemenea, Vladimir Putin i-a transmis noului cancelar german un mesaj de felicitare în care a subliniat importanța relațiilor dintre cele două țări ”pentru popoarele nostre și pentru întreaga Europă. Aștept cu nerăbdare să stabilesc un dialog constructiv cu dumneavoastră și să lucrăm împreună la problemele de actualitate de pe agenda bilaterală și internațională. Acest lucru, fără îndoială, ar satisface interesele fundamentale ale rușilor și germanilor, ar contribui la consolidarea stabilității și securității la nivel regional și global”, mai este precizat în mesaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...