Aici se închid fabricile unde au avut loc PROTESTE

”Dacă o fabrică nu lucrează, atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni. „Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm la muncă după aceea”.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat sâmbătă că va închide fabricile unde au avut loc proteste şi a sugerat că muncitorii participanţi la aceste acţiuni vor fi concediaţi, potrivit Reuters, cu referire la agenţia de presă rusă RIA.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta față de realegerea  controversată a lui Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, în funcţia de preşedinte.

“Contextul” protestelor, pe scurt

Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor. Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă la alegerile din 9 august.

Lituania i-a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale. Fără a da nume, liderul de la Minsk a menţionat că organizatorii protestelor din Belarus ”stau peste hotare în ţări vecine” şi se bucură de sprijin politic din partea liderilor statelor respective.

Opoziţia din Belarus, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia. Mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...