Ajunul Crăciunului sau Moș Ajunul, fratele mai mic al lui Moș Crăciun

Publicat: 24 dec. 2023, 08:30, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Ajunul Crăciunului sau Moș Ajunul, fratele mai mic al lui Moș Crăciun

Cu doar câteva ore înainte de a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă, românii se pregătesc să primească vizita unui personaj iconic al tradițiilor locale: Moș Ajunul, fratele mai mic al celebrului Moș Crăciun occidental. Într-o atmosferă plină de tradiții și obiceiuri, Ajunul Crăciunului este privit cu un amestec de respect și bucurie în întreaga țară.

Potrivit legendelor locale, Moș Ajunul apare în chipul unui Moș cumsecade, iar în unele variante ale poveștilor, este descris ca păstor de oi sau chiar de capre. Tradiția românească îl consideră pe Moș Ajunul mai autohton și mai apropiat de sufletul poporului decât celebrul Moș Crăciun occidental, Santa Claus.

Pregătirile pentru Ajunul Crăciunului încep încă din seara de Ajun, atunci când se crede că sufletele morților vin să petreacă alături de cei vii. Românii pregătesc mese bogate cu colaci, turte și cozonaci, inclusiv pentru cei adormiți, într-un gest de respect și comemorare.

Copiii ies pe străzi alături de Moș Ajunul, recitând tradiționalele versuri: „Ne dați ori nu ne dați…?”, iar în schimbul acestor colinde primesc nuci și covrigi. Distribuirea bucatelor este un gest important, fie că este făcut în numele celor adormiți sau ca semn al belșugului specific sărbătorilor de iarnă.

Refuzul de a împărți bucatele este privit cu neîncredere, iar în unele comunități se crede că oamenii zgârciți pot suferi „pedepse” din partea lui Moș Ajunul. Cele mai grele „pedepse” sunt rezervate celor care nu primesc urătorii în Noaptea Mare a Ajunului, momentul în care comunitatea se adună pentru a celebra împreună.

Chiar dacă tradiționalul schimb de cadouri include mai degrabă produse casnice decât bani, obiceiul dăruirii de bani s-a încetățenit treptat în orașe, evoluând ca un surogat al vechilor practici bazate pe troc.

Ajunul Crăciunului este perceput ca un moment deosebit, în care se împodobește bradul de Crăciun și se fac ultimele pregătiri pentru ziua cea mare. Într-o atmosferă plină de tradiție și căldură, românii se pregătesc să sărbătorească, împreună cu cei dragi, marcând astfel trecerea către sărbătorile de iarnă.