Ajutor de 1.500 de euro pentru români: Cine îl va primi și când

Publicat: 26 mai 2024, 17:37, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Ajutor de 1.500 de euro pentru români: Cine îl va primi și când
Sursa foto: Envato

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că Programul Tomata, sprijinul financiar oferit de stat cultivatorilor de roșii, continuă să depășească recorduri.

Florin Barbu a declarat că Programul Tomata pentru anul 2024 se îndreaptă spre un nou record în ceea ce privește numărul de beneficiari. Anul trecut, aproximativ 22.000 de legumicultori au beneficiat de ajutorul de minimis, iar numărul celor înscriși anul acesta depășește 25.000.

Barbu atribuie succesul programului modificărilor recente, în special acordării a 50% din valoarea ajutorului încă de la început, pentru a sprijini înființarea culturilor.

”Și anul acesta este un record. Anul trecut am avut 22.600 de dosare depuse pe Programul Tomata în spații protejate, anul acesta s-au depus 25.600 de dosare. Suntem într-o creștere accentuată și încurajarea vine și din momentul în care am speculat cadrul Ucraina și am putut da fermierilor o sumă de 1.500 de euro pentru a-și înființa culturile, iar diferența de 1.500 de euro o vom da în luna septembrie, atunci când vor demonstra cu facturi de valorificare”, a precizat Barbu, într-un interviu la Prima News.

Totodată, ministrul Florin Barbu a anunțat că, începând de anul viitor, Programul Tomata va fi diversificat. Astfel, ajutorul va fi acordat pentru toate legumele cultivate în spații protejate, cu condiția ca jumătate din suprafață să fie destinată tomatelor.

Se acordă 3000 de euro

Fermierii care cultivă legumele în sere pot beneficia de un sprijin financiar de 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați, conform noilor reglementări în vigoare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a confirmat că se lucrează la implementarea unei noi subvenții destinate fermierilor din domeniul legumicol, cu accent pe producătorii de ceapă, similară cu cea existentă pentru cultivatorii de usturoi.

Conform informațiilor oficiale, aceste fonduri reprezintă ajutoare naționale tranzitorii finanțate din fonduri europene, care vor fi distribuite către peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal și către 200.000 de fermieri din sectorul zootehnic.