Fermierii din Forumul APPR au decis amânarea protestelor

Publicat: 26 mai 2024, 15:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Fermierii din Forumul APPR au decis amânarea protestelor
Foto: presasm.ro

Fermierii membri ai Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) au anunțat ample mișcări de protest în București și în alte mari centre agricole, pentru data de 27 mai. Între timp, au revenit asupra acestei hotărâri și au decis amânarea protestelor.

„Motivul acestei decizii majore, dar asumate, este dorința fermă a organizației de a se delimita de orice acțiuni care pot fi interpretate sau speculate politic în această perioadă de campanie electorală. În urma semnalelor primite, că anumite forțe politice doresc să folosească mobilizarea fermierilor pentru a câștiga capital de imagine și a specula în favoarea lor situația grea din agricultura românească, există riscul real al confiscării mesajelor și revendicărilor legitime ale unei categorii socio-profesionale și transformării lor într-o armă împotriva adversarilor politici. Refuzăm să fim folosiți!”, au transmis fermierii din Forumul APPR.

Amânarea protestelor nu înseamnă, însă, și renunțarea la intenția de a atrage atenția. „Am depus pe masa autorităților lista revendicărilor urgente la care fermierii noştri doresc urgent soluții și termene clare de rezolvare. Vom continua, pe calea dialogului civil, în următoarea perioadă, să apărăm drepturile membrilor noștri și să să lucrăm cu cei de la care așteptăm schimbările solicitate”, au mai transmis fermierii.

Forumul APPR informează și că „în contextul apropierii alegerilor europene (total insuficient promovate în România, din punctul nostru de vedere), am solicitat fiecărui grup politic parlamentar o listă de priorități și măsuri pentru a aborda provocările actuale din sectorul agricol, angajamentele pe care intenționează să le pună în aplicare pentru a sprijini fermierii români și pentru a asigura sustenabilitatea și competitivitatea lor în cadrul agriculturii Uniunii Europene. Dorim să stabilim un dialog constructiv și să colaborăm eficient pentru atingerea obiectivelor comune – dar, ca organizație de fermieri, nu facem politică!”

Forumul APPR mai avertizează și că „nu vom accepta niciun compromis care să submineze viitorul membrilor noștri, iar anunțul de astăzi nu reprezintă un act de clemență, ci un avertisment prin care vă facem cunoscut faptul că vom relua acțiunile cu și mai multă determinare pentru a ne apăra drepturile legitime”.