Ajutor de stat pentru crescătorii de animale în valoare de 315 milioane lei

Guvernul a aprobat schemele de ajutor pentru crescătorii de animale și albine afectați de criza COVID-19 și de vremea nefavorabilă. În total, ajutoarele se ridică la aproximativ 315 milioane lei.

Pentru fermierii care cresc bovine și au fost afectați de epidemia de COVID-19 în perioada martie – iulie 2020, valoarea totală a schemei de ajutor se ridică la 35,7 milioane lei. Ministerul Agriculturii a arătat că ajutorul se va acorda fermierilor care au cel puțin 91 de capete de bovine în crescătorie, iar cuantumul ajutorului va fi de 100 de euro pe bovină adultă (vârstă minimă 24 de luni).

Valoarea maximă a ajutorului pentru o fermă nu va depăși 100.000 euro. Fermierii au la dispoziție 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență (adică de astăzi) pentru a depune documentația cererii de sprijin, banii urmând a fi virați până la 31 decembrie 2020.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să dețină femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE, în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020; să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene; să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019 sau în cazul persoanei fizice să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019. De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină minimum 91 capete bovine femele adulte cu vârsta de minim 24 luni înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020.

Apicultorii primesc 50 milioane lei

Apicultorii vor primi un ajutor financiar în valoare de 50 milioane lei pentru compensarea efectelor vremii nefavorabile care le-au afectat stupii în martie – mai 2020. Cuantumul ajutorului este de 25 lei pe familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 49,9 milioane lei.

Beneficiarii acestei măsuri sunt apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, sau apicultori, persoane juridice.

Apicultorii trebuie să dețină familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”.

Crescătorii de păsări primesc 110 milioane lei

Și crescătorii de păsări primesc un ajutor de la Guvern pentru compensarea pierderilor generate de pandemia COVID-19, în valoare de aproape 110 milioane lei. Banii vor fi virați în conturile fermierilor până la 31 decembrie.

Prin acest sprijin se doreşte susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol iar ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producție deținută de fermier, în funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele și pui eclozionați.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro. Suma totală totală a schemei de ajutor este de 109,8 milioane lei.

Fermierii au la dispoziție 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a OUG pentru depunerea documentației.

Crescătorii de porci primesc cel mai mult

Crescătorii de porci afectați de pandemie au o schemă de ajutor de 120 milioane lei. Banii vor ajunge la cei au suferit pierderi economice în perioada 1 martie – 1 iulie, din cauza pandemiei.

Ajutorul se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de categoriile de suine (suine la îngrășat și animale de reproducție). Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu poate depăși echivalentul în lei a 100.000 euro. Cuantumul ajutorului este de 100 euro pe suină, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție (scroafe și scrofițe).

Beneficiarii acestei măsuri de sprijin sunt crescătorii care au porci, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar; să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricție sanitare veterinare generate de evoluția pestei porcine africane; să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene; să nu se afle în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019.

Fermierii au la dispoziție 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentației, iar banii vor fi virați până la data de 31 decembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cum vrea Olguța Vasilescu să găsească muncitori: Relocare, ca pe ...

Lipsa forței de muncă reprezintă o problemă cu care se confruntă de ani buni angajatorii din România. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu,...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...