Ajutor de stat pentru practicanții de meserii ocazionale

Persoanele care lucrează ocazional pot fi sprijinite, din bugetul de stat, cu până la o treime din remunerația cuvenită zilelor de lucru. Măsura nu va putea fi aplicată însă pentru mai mult de trei luni și vizează categorii diverse, precum agricultori zilieri, cei implicați în industria spectacolelor, în arheologie sau grădinărit.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a anunțat marți că persoanele care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, în mediul rural pot primi până la 35% din venitul cuvenit zilelor de muncă. Măsura nu poate depăși trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, și nu poate fi solicitată mai târziu de 31 decembrie 2020.

„Suma se acordă de către beneficiarul de lucrări, din bugetul propriu, la momentul plăţii contravalorii muncii zilnice, şi, ulterior, se decontează integral, la cererea acestuia, pentru persoanele pentru care a fost plătită, prin agențiile pentru plăți și inspecție socială din județul în care își desfășoară activitatea sau are sediul social”, se arată în comunicatul de presă postat pe pagina ANPIS.

Pentru a le fi decontați banii, beneficiarii de lucrări transmit documentele lunar, pentru luna anterioară, până la data de 5 a fiecărei luni, în format electronic utilizând platforma aici.gov.ro.

În cazul în care cererea este depusă de către beneficiarul de lucrări la o dată ulterioară celei prevăzute mai sus, suma aferentă lunii pentru care se solicită se decontează în luna următoare.

Cine sunt beneficiarii

Domeniile în care se poate presta muncă necalificată cu caracter ocazional sunt agricultură, vânătoare şi servicii anexe ; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură;  activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate; activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste (săpături arheologice); creşterea materialului săditor – creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure; activităţi de interpretare artistică – spectacole, activităţi-suport pentru interpretarea artistică – spectacole, activităţi de gestionare a sălilor de spectacole şi tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea sa; creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale; activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente; activităţi de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare; restaurante; baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor; hoteluri şi alte facilităţi de cazare; facilităţi de cazare similare; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată– tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – cabane; activităţi ale bazelor sportive; activităţi ale cluburilor sportive.

Formularele necesare pentru aplicare se pot descărca aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Cifrele dezastrului pentru România după privatizarea Petrom EXCLUSIV

Legea care a “legalizat” vânzarea Petrom către OMV este nulă de drept. PUTEREA.RO vă prezintă ÎN EXCLUSIVITATE date care demonstrează, încã de la momentul...