Alegeri parlamentare 2020: Cum votează persoanele infectate cu COVID-19 sau aflate în carantină

Publicat: 05 dec. 2020, 14:00, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Alegeri parlamentare 2020: Cum votează persoanele infectate cu COVID-19 sau aflate în carantină
Cum votează persoanele infectate cu COVID-19

Persoanele infectate cu COVID-19 sau aflate în carantină pot vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 chiar dacă nu se pot deplasa la secția de votare. Pentru a putea să-i exercite dreptul la vot, ei trebuie să facă o cerere prin care să solicite urna mobilă.

Anul acesta alegerile parlamentare se desfășoară în plină pandemie de COVID-19, așa că autoritățile au luat măsuri speciale pentru ca persoanele depistate pozitiv sau cele care se află în izolare și nu pot părăsi domiciliul să aibă posibilitatea să își exercite dreptul la vot.

Cum votează persoanele infectate cu COVID-19

Orice român care este depistat pozitiv cu COVID-19 în această perioadă, sau care se află în izolare și vrea să voteze, trebuie să facă o cerere pentru a primi acasă urna mobilă și a-și exercita votul.

Cererile sunt standard și pot fi descărcate de pe site-ul www.roaep.ro, la secțiunea urna mobilă – COVID-19.

Actele care trebuie depuse pentru a vota cu urna mobilă

Pe lângă cererea descărcată de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, persoanele care doresc să voteze cu urna mobilă trebuie să mai depună o serie de documente care să dovedească faptul că se află în imposibilitatea de a părăsi domiciliul.

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, există mai multe categorii de persoane care pot solicita urna mobilă din cauza COVID-19 și fiecare trebuie să depună anumite documente specifice:

Persoanele aflate în carantină la domiciliu:

  • depun o copie după decizia de carantinare emisă de DSP.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu sau o altă locație declarată:

  • buletinul de externare care confirmă diagnosticul și indicația de izolare
  • decizia de izolare emisă de DSP județeană/a municipiului București
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Cum pot vota persoanele care nu au documentele necesare

În cazul în care o persoană este în izolare sau în carantină, dar nu deține niciunul dintre documentele cerute prin decizia BEC, aceasta poate face o cerere către birourilor electorale de circumscripție prin care să solicite emiterea documentelor necesare exercitării votului.

Birourile electorale de circumscripție și oficiile electorale vor trimite mai departe solicitarea, către DSP-uri, astfel încât acestea să urgenteze emiterea documentelor.

Care este diferența între carantină și izolare?

Biroul Electoral Central specifică și care este diferența dintre carantină și izolare, astfel încât persoanele aflate în una dintre aceste situații să știe ce documente trebuie să depună pentru a putea vota.

Carantină se impune:

  • Persoanelor care au intrat în contact direct cu cel puțin cu o persoană care are un rezultat pozitiv la un test RT-PCR
  • Persoanelor care sosesc în România din țări cu risc epidemiologic ridicat, potrivit listei roșii

Carantinarea se poate realiza la domiciliu sau într-o locație declarată de persoana în cauză, sau în spații special desemnate de către autorități.

Izolarea se impune:

  • Persoanelor diagnosticate cu COVID-19 prin testare cu metoda RT-PCR
  • Persoanelor cu semne și simptome conforme cu definiția de caz stabilită de Centrul Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile

Izolarea se face în unitățile sanitare desemnate de Ministerul Sănătății sau la domiciliu pentru pacienții asimptomatici, după evaluarea clinică și paraclinică pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.