UPDATE: Rezultatele alegerilor din SUA 2020: Statele Unite încă așteaptă să afle cine va fi președinte. Bătaia se dă în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania

Publicat: 04 nov. 2020, 17:45, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
UPDATE: Rezultatele alegerilor din SUA 2020: Statele Unite încă așteaptă să afle cine va fi președinte. Bătaia se dă în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania

Președintele SUA are o influență uriașă asupra vieții oamenilor, atât în Statele Unite cât și în străinătate, așa că alegerile prezidențiale prezintă interes pentru toată lumea și sunt unul dintre cele mai urmărite și dezbătute evenimente pe plan mondial.

UPDATE 17:45: Rezultatele alegerilor din SUA sunt departe de a fi clarificate. Cu o serie de state cheie încă în proces de numărare a voturilor, atât Donald Trump cât și Joe Biden au șanse să câștige cursa electorală.

Joe Biden și-a asigurat până acum 238 de voturi ale colegiilor electoare, iar Donald Trump are 213. Oricare dintre cei doi trebuie să ajungă la 270 pentru a-și asigura mandatul la Casa Albă.

În continuare sunt așteptate rezultatele numărătorii aflată în curs în Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia.

Cifrele din aceste state sunt foarte strânse și pe parcursul zilei au existat răsturnări de situație, în condițiile în care în prezent se numără voturile exprimate prin corespondență. Potrivit sondajelor, americanii care au optat pentru această metodă de vot, l-au ales în special pe Joe Biden, motiv pentru care, democrații au recuperat teren pe măsură ce au fost anunțate rezultatele.

Cei doi candidați au lansat amândoi mesaje pozitive, dar perspectiva și retorica asupra procesului electoral și de numărare a voturilor este diametral opusă.

Joe Biden a susținut un discurs în care și-a îndemnat susținătorii să aibă răbdare.

De cealaltă parte, Donald Trump a declarat că ar trebui să se oprească numărarea voturilor și s-a declarat deja câștigător. Președintele a spus că va merge în instanță, fără a fi, însă, foarte specific cu privire la această chestiune.

UPDATE 08.00: Potrivit sondajelor și predicțiilor CNN, Donald Trump a ieșit câștigător în Florida, un stat foarte important în alegeri datorită numărului mare de electori, 29.

La ora 08.00 a României, Joe Biden conduce cu 215 electori față de 171 pentru Donald Trump, conform CNN. Fox News are alte cifre din sondaje, respectiv 237 electori pentru Biden și 210 pentru Trump.

Pentru a câștiga sunt necesare voturile a 270 de electori.

UPDATE 07.00: Majoritatea secțiilor de votare au fost închise, iar rezultatele preliminare îl dau pe Joe Biden probabil câștigător al alegerilor.

Cifrele se pot schimba, însă, deoarece unele dintre statele cheie, precum Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, mai au de numărat peste jumătate dintre voturi.

Dar odată cu previziunile pentru Coasta de Vest, amândoi candidații au ajuns să bifeze peste 100 de voturi în colegiul electoral. Joe Biden cu 192 și Donald Trump cu 114. Numărul la care trebuie să ajungă este 270.

Iată ce state se preconizează că va câștiga fiecare candidat:

Joe Biden va câștiga 14 state, plus Washington DC. Aceste state sunt Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Connecticut, Colorado, New Mexico, New Hampshire, Illinois, California, Oregon, statul Washington și Washington DC

Donald Trump va câștiga 17 state. Acestea sunt Indiana, Kentucky, Oklahoma, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Alabama, Carolina de Sud, Louisiana, Nebraska și Nebraska al treilea district, Utah, Missouri, Kansas, Wyoming și Mississippi

UPDATE 01:30: Primele secții de votare din Kentucky și Indiana s-au închis.

În ora care urmează, alte state din estul SUA vor închide urnele.

Au început să apară și primele rezultate, care îl dau pe Donald Trump câștigător. Cifrele nu sunt însă relevante, fiind vorba de câteva comitate mici din state tradițional republicane.

În plus, cifrele nu sunt definitive, în unele cazuri reprezină voturile exprimate în ziua alegerilor, urmând să se adauge cele exprimate anterior, în timp ce în alte zone sunt publicate cifrele din votul anticipat și cele de la urne vor fi publicate ulterior.

UPDATE 12.30: Statul Vermont, de pe coasta de Est a SUA este primul care a deschis secțiile de votare în Ziua Alegerilor.

Statul a votat pentru democrați, încă din 1992, iar liberalii au reușit să câștige fiecare județ în ultimii 28 de ani, cu excepția unuia singur, câștigat de Trump în 2016.

Vermont este, de asemenea, printre cele 13 state care își vor alege noul guvernator, cu ocazia scrutinului de pe 3 noiembrie.

––––––––––––

Sistemul politic american este dominat de doar două partide, astfel încât președintele aparține întotdeauna unuia dintre ele.

Care sunt principalele partide și candidații

Spre deosebire de multe alte țări, în SUA, există doar două partide – democrații (partidul liberal, de stânga – centru) și republicanii (partidul conservator, de dreapta – centru).

Alți candidați „terți” participă uneori, iar partidele Libertarian, Verde și Independent înscriu câteodată candidați, dar fără șanse reale.

Partidul Republican sunt partidul politic conservator din SUA îl are drept candidat la alegerile din acest an pe președintele în funcție Donald Trump, care speră să-și asigure încă patru ani la putere.

Republicanii sunt, de asemenea, cunoscuți sub numele de GOP sau Marele Partid Vechi. În ultimii ani, a promovat politici de reducere a impozitelor, drepturi asupra armelor și restricții mai stricte asupra imigrației. Sprijinul pentru acest partid tinde să fie mai puternic în părțile mai rurale ale Americii. Printre foștii președinți republicani se numără George W Bush, Ronald Reagan și Richard Nixon, scrie BBC News.

Partidul Democrat este partidul politic liberal din SUA, iar candidatul lor este Joe Biden, un politician cu experiență, care a fost vicepreședinte în cele două mandate ale lui Barack Obama.

Ambii candidați au peste 70 de ani, ceea ce înseamnă că oricare dintre ei va câștiga alegerile va deveni cel mai bătrân președinte din istoria SUA. Trump va avea 74 de ani la începutul celui de-al doilea mandat, în timp ce la 78 de ani, Biden ar fi cel mai în vârstă președinte aflat la primul mandat din istorie, record deținut în prezent chiar de Trump.

Sistemul electoral american și ce sunt electorii

Fiecare stat al SUA are un anumit număr de voturi ale colegiilor electorale. Acest număr se stabilește în mare parte în funcție de populație.

În total există un număr total de 538 de electori, deci câștigătorul este candidatul care obține cel puțin 270 dintre voturile electorilor.

Aceasta înseamnă că alegătorii decid câștigătorii la nivel de stat și nu la nivel național. Motiv pentru care este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național – așa cum a făcut Hillary Clinton în 2016 -, dar totuși să fie învins de colegiul electorilor.

Toate statele, cu excepția a două, au regula prin care câștigătorul ia tot, așa că acel candidat care obține mai multe voturi primește toate voturile colegiului electorilor al statului.

Majoritatea statelor înclină puternic către o parte sau alta, așa că accentul se pune de obicei pe o duzină de state în care oricare dintre ele ar putea câștiga. Acestea sunt cunoscute sub numele de stările câmpului de luptă.

Ce este Colegiul Electorilor?

Este termenul pentru funcționarii, „alegători”, care votează în numele statelor pentru președinte.

Fiecare stat are un număr de alegători proporțional cu reprezentarea sa în Congres: suma senatorilor săi (fiecare stat are doi) și a reprezentanților în Cameră (determinați de populația statului).

Cele mai mari șase state sunt California (55 electori), Texas (38 electori), New York (29 electori), Florida (29 electori), Illinois (20 electori) și Pennsylvania (20 electori).

Acest sistem acordă o pondere mai mare statelor mai mici și înseamnă că un candidat la președinție trebuie să obțină o răspândire a voturilor din întreaga națiune.

Ce sunt statele roșii și albastre?

Bastioane republicane precum Idaho, Alaska și multe state din sud sunt considerate „state roșii” în timp ce statele dominate de democrați precum California, Illinois și o mare parte din regiunea New England a coastei de nord-est sunt numite „state albastre”.

Există, însă, și câteva state care se pot schimba în funcție de candidat. De aceea, acestea sunt statele pe care mizează cel mai mult candidații în campania electorală.

Echipele de campanie aleg de multe ori nici măcar să nu trimită candidații în statele în care nu sunt populari sai să investească resurse în zone pe care le consideră imposibil de câștigat.

De aceea, competiția electorală se dă în mod special în statele indecise „swing”, cum ar fi Ohio și Florida.

Anul acesta, statelor swing tradiționale li se adaugă și Arizona, Pennsylvania și Wisconsin, potrivit analiștilor.

Cine poate vota la alegerile din SUA

Toți cetățenii americani care au peste 18 ani pot să voteze la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, multe state au adoptat legi care impun alegătorilor să prezinte documente de identificare pentru a dovedi cine sunt înainte de a putea vota.

Aceste legi sunt adesea puse în aplicare de către republicani care spun că sunt necesare pentru a evita frauda electorală.

Între timp, democrații îi acuză că folosesc acest lucru ca o formă de suprimare a alegătorilor, deoarece de multe ori cei care doresc să voteze sunt persoane sărace sau minoritari care nu sunt în măsură să ofere legitimație ca un permis de conducere.

Modul în care oamenii votează a fost o problemă controversată anul acesta din cauza pandemiei coronavirusului. Unii politicieni solicită o utilizare pe scară mai largă a buletinelor de vot poștale, dar președintele Trump a spus – cu foarte puține dovezi – că acest lucru ar putea duce la mai multe fraude electorale.

Cât timp se poate vota

La fel ca în multe lucruri din America, depinde de la un stat la altul.

Majoritatea oferă vot anticipat, care permite alegătorilor înregistrați să își exprime votul înainte de Ziua Alegerilor – 3 noiembrie.

Există, de asemenea, varianta votului prin poștă în absență, pentru alegătorii care nu pot merge la urne din cauza bolilor, a handicapului, a planurilor de călătorie sau a frecventării unei școli extra-statale.

votul anticipat la alegerile prezidențiale din SUA
Votul anticipat la alegerile prezidențiale din SUA

Pentru cei care votează în ziua alegerilor, aceștia trebuie să meargă personal la o secție de votare. În Statele Unite nu există vot online.

Fiecare stat gestionează propriul numărare a voturilor și un câștigător este de obicei determinat în aceeași noapte.

Ce se întâmplă dacă nimeni nu câștigă votul unui Colegiu Elector

Dacă niciun candidat nu primește majoritatea voturilor electorilor, atunci Camera Reprezentanților va alege președintele dintre primii trei candidați. Senatul va alege vicepreședintele dintre ceilalți doi candidați.

Este o situație rară, dar s-a întâmplat odată: John Quincy Adams a câștigat astfel Casa Albă în 1824.

Pentru ce votează americanii pe 3 noiembrie

Deși toată atenția va fi acordată scrutinului prezidențial, alegătorii avea de ales și pentru noii membri ai Congresului.

Democrații au deja controlul asupra Camerei, așa că vor căuta să păstreze acest lucru, obținând în același timp controlul Senatului.

Dacă ar avea majoritatea în ambele camere, democrații ar putea să blocheze sau să întârzie planurile președintelui Trump dacă ca fi reales.

Toate cele 435 de locuri din Cameră sunt lalese anul acesta. De asemenea, 33 de locuri din Senat vor fi votate.

Când vom afla rezultatul alegerilor din SUA

Poate dura câteva zile pentru ca fiecare vot să fie numărat, dar de obicei este destul de clar cine este câștigătorul până la primele ore ale dimineții următoare.

În 2016, Donald Trump a urcat pe scena din New York la aproximativ 3 dimineața pentru a ține discursul victoriei în fața susținătorilor care jubilau.

Dar nu setați încă alarma ceasurilor pentru a afla câștigătorul. Oficialii avertizează că este posibil ca anul acesta să trebuiască să așteptăm mai mult, zile, poate chiar săptămâni, pentru rezultat. Acest lucur se datorează numărului foarte mare de voturi prin corespondență.

Ultima dată când rezultatul a trebuit așteptat mai mult timp a fost în 2000. Atunci, câștigătorul nu a fost confirmat până la pronunțarea unei hotărâri a Curții Supreme o lună mai târziu.

Când preia funcția câștigătorul alegerilor

Dacă Joe Biden câștigă alegerile, el nu-l va înlocui imediat pe președintele Trump, deoarece există o perioadă de tranziție stabilită pentru a oferi noului lider timp să numească miniștri de cabinet și să facă planuri.

Noul președinte este învestit oficial în funcție pe 20 ianuarie într-o ceremonie cunoscută sub numele Ziua Inaugurării, care se desfășoară pe treptele clădirii Capitoliului din Washington DC.

După ceremonie, noul președinte se îndreaptă spre Casa Albă pentru a-și începe mandatul de patru ani în funcție.