Alexandru Rafila recunoaște că Spitalul Colentina nu are autorizaţie sanitară de funcţionare

Publicat: 25 mart. 2024, 13:40, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Alexandru Rafila recunoaște că Spitalul Colentina nu are autorizaţie sanitară de funcţionare
alexandru rafila

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat ieri că spitalele din subordinea Primăriei Capitalei au multe probleme. Spitalul Colentina, de exemplu, nu are autorizaţie sanitară de funcţionare.

El consideră că este necesară o reformă a spitalelor administraţiei din Bucureşti.

„Spitalele din subordinea Primăriei Capitalei au un coordonator în momentul de faţă, se numeşte ASSMB. Am avut foarte multe probleme cu aceste spitale din subordinea Primăriei. Spitalul Colentina funcţionează fără autorizaţie sanitară de funcţionare. A funcţionat așa două luni de zile. I-a expirat autorizaţia sanitară la sfârşitul anului trecut, în luna ianuarie, şi cred că în februarie nu a avut autorizaţia sanitară. Imediat cum am aflat acest lucru am trimis DSP. Între timp cred că a fost obţinută această autorizaţie. Și alte spitale au probleme serioase. Sigur că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară. Este clar că acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează”, a arătat ministrul Sănătății.

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar și candidatul din partea PSD la Primăria Capitalei, declara săptămâna trecută că Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi spitalele aflate în administrarea Primăriei Capitalei ar trebui reorganizate. Referindu-se la această propunere, Rafila a spus: „Abordarea domnului profesor Cîrstoiu este binevenită, dar ea trebuie să ţină cont de anumite particularităţi. În primul rând că unificarea trebuie să ţină de secţiile existente în spitale multidisciplinare. Colentina are secţie de ortopedie. Este greu de crezut că poţi să unifici un spital de ortopedie cu un spital care are deja secţie de ortopedie. Dar se poate face asigurarea unor consorţii care să facă posibilă, din punctul meu de vedere, achiziţia centralizată, ceea ce duce la costuri mult mai mici a principalelor materiale sanitare pentru toate spitalele din Bucureşti din subordinea ASSMB, pentru că sunt și unele în subordinea Ministerului Sănătăţii, operarea unor baze comune de analize de laborator, etc.”

Alexandru Rafila a ținut să sublinieze faptul că nu se pune problema desființării unor spitale: „Nu trebuie însă să mergem cu ideea că se vor desfiinţa spitale, pentru că din punctul acesta de vedere cred că opţiunea este clară – nu se vor desfiinţa în niciun fel spitale, pentru că Spitalul Foişor este un spital care, dacă o să îl vizitaţi, se compară sau chiar depăşeşte clinicile private din România şi poate şi din alte ţări din punct de vedere al infrastructurii, calităţii serviciilor, ori a modului în care fac controlul infecţiilor. Eventuale consorţii de spitale trebuie să funcţioneze în sensul aducerii la nivelul mai înalt al celor care nu sunt acolo şi să nu pună în vreun fel probleme legate de înţelegerea acestui concept”, a explicat ministrul Sănătății.