Algeria amenință Spania că-i taie gazele

Publicat: 28 apr. 2022, 16:30, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Algeria amenință Spania că-i taie gazele
Sursa foto: energycapitalpower.com

Ministerul algerian al Energiei a ameninţat miercuri că va rupe contractul de furnizare de gaze Spaniei dacă aceasta din urmă îl va direcţiona „spre o destinaţie terţă”, într-un context de tensiuni diplomatice cu Madridul şi Marocul privind Sahara Occidentală, notează AFP.

Gigantul algerian în domeniul hidrocarburilor Sonatrach a furnizat în 2021 mai mult de 40% din gazul natural importat de Spania, din care cea mai mare parte ajunge prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

O altă parte a gazului algerian a ajuns până în octombrie în Spania prin Gazoductul Maghreb Europe (GME) care trecea prin Maroc. Dar Algerul l-a închis după întreruperea în august a relaţiilor sale diplomatice cu Rabatul, privând astfel Marocul de gazul algerian care tranzita prin teritoriul său.

Potrivit unui comunicat al Ministerului algerian al Energiei şi Minelor, ministrul Mohamed Arkab a fost informat, miercuri, „de către omologul său spaniol, Teresa Ribera, despre decizia Spaniei de a autoriza funcţionarea, în flux invers, a Gazoductului Maghreb Europe” şi că „această operaţiune va avea loc astăzi sau mâine”.

Comunicatul nu a precizat numele ţării care va beneficia de această funcţionare a conductei în „flux invers”, dar guvernul spaniol anunţase în februarie că va ajuta Rabatul „să garanteze securitatea sa energetică”, permiţându-i să transporte gaz prin GME după ce Algerul a încetat să-l alimenteze.

Orice dirijare a unor „cantităţi de gaze naturale algeriene livrate Spaniei, a căror destinaţie este alta decât cea prevăzută în contracte, va fi considerată o încălcare a angajamentelor contractuale şi, în consecinţă, ar putea duce la rupere contractului legând Sonatrach de clienţii săi spanioli”, a avertizat ministerul algerian.

Această atenţionare intervine într-un context de tensiuni între Alger şi Madrid legate de Sahara Occidentală. Fostă colonie spaniolă, această vastă zonă deşertică considerată un „teritoriu neautonom” de către ONU, a opus de zeci de ani Marocul – care controlează 80% din el – separatiştilor din Frontului Polisario.

Spania, foarte dependentă de Alger pentru aprovizionarea cu gaze, a operat la 18 martie o schimbare radicală de poziţie în acest dosar sensibil, aducându-şi public sprijinul pentru proiectul marocan de autonomie şi stârnind furia Algerului, principalul sprijin al Polisario.

Algerul şi-a rechemat la 19 martie ambasadorul în Spania, iar Sonatrach a menţionat o majorare a preţului gazelor livrate Spaniei, din cauza creşterilor înregistrate pe pieţe sub efectul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Sâmbătă, preşedintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a calificat „inacceptabilă moral şi istoric” schimbarea de poziţie a Madridului, dar a asigurat că Algeria „nu va renunţa niciodată la angajamentele sale de a furniza gaze Spaniei, indiferent de circumstanţe”.

Gazul din Algeria e tot mai solicitat

Algeria devine din ce în ce mai căutată pentru gazele sale. Premierul italian Mario Draghi, care încearcă să reducă dependenţa ţării sale de energia rusă, a anunţat, recent, un acord cu Algeria pentru creşterea exporturilor acesteia de gaz către Italia, relatează AFP.
Algeria, unul din principalii parteneri comerciali ai Italiei, este şi al doilea său furnizor de gaz după Rusia, de unde provin 45% din importurile de gaz ale peninsulei.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele