Alimentele ultra-procesate măresc riscul de cancer

Specialiștii din cadrul Centrului internațional pentru cercetarea cancerului (CIRC)  spun că înlocuirea alimentelor ultra-procesate cu produse proaspete, sănătoase poate reduce riscul de multe cancere.

Este concluzia unui studiu (Food processing and cancer risk: results form the prospective EPIC cohort study) de cohortă prospectiv EPIC, care a monitorizat peste 450.000 de persoane din zece țări europene, o perioadă de 25 de ani. Acest studiu, potrivit Sante magazine, confirmă rezultatele unui alt studiu, NutriNet-Sante, realizat în Franța.

Concret, consumul de alimente ultra-procesate este asociat cu o creștere a riscului de cancere ORL, digestive și al sânului la menopauză. În schimb, înlocuirea cu 10% a acestor produse cu alimente mai puțin procesate reduce riscul cancerelor ORL, al colonului și al carcinomului hepatocelular.

Pentru a evalua gradul de transformare a alimentelor, s-a folosit clasificarea Nova de la 1 la 4, în grupa 4 fiind incluse alimentele ultra-procesate, care conțin aditivi și sunt ambalate în plastice.

Cercetătorii au subliniat că acest studiu ar putea să subestimeze fenomenul, deoarece în ultimii 20 de ani prezența pe piață a alimentelor ultra-procesate a crescut în mod alarmant, potrivit criteriilor Nova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...