Alina Gorghiu: „Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor”. Inculpații, monitorizați cu brățări electronice

Publicat: 13 iun. 2024, 15:34, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Alina Gorghiu:
sursa: google

Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, anunță lansarea unei măsuri importante, care intră în vigoare la 1 octombrie. Guvernul a decis că inculpații aflați sub control judiciar vor putea fi monitorizați cu brățări electronice. De asemenea, și agresorii din cazurile de violență domestică vor fi supravegheați electronic din toamnă.

Alina Gorghiu, despre monitorizarea cu brățări electronice

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat joi că, începând cu 1 octombrie, inculpații aflați sub control judiciar vor fi monitorizați electronic cu ajutorul brățărilor electronice. Aceeași măsură se va aplica și în cazurile de violență domestică, unde agresorii vor fi supravegheați electronic dacă au primit ordine de protecție.

Gorghiu a subliniat că această decizie, adoptată în ședința de Guvern, reprezintă un pas semnificativ în combaterea fugii de răspundere penală. Ea a explicat că Legea 146 din 2021, o inițiativă liberală, a stabilit cadrul legal pentru monitorizarea electronică în cazurile de violență domestică și ordine de protecție. De la 1 octombrie, însă, vor fi incluși și inculpații sub control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în şedinţa de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele.

Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris Alina Gorghiu, joi pe Facebook.

Ministrul a menționat că toți acești inculpați vor purta brățări electronice, denumite metaforic „bijuterii judiciare”, pentru a se asigura că respectă obligațiile impuse de magistrați. În cazul în care vor încerca să părăsească țara, în ciuda restricțiilor, o alertă va fi emisă, iar autoritățile vor interveni rapid. Gorghiu a concluzionat că această măsură modernă va aduce beneficii întregului sistem judiciar și, implicit, societății.

Legea 146 din 2021 a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele.