Alina Gorghiu: Proiectul privind protecția avertizorilor de integritate va fi conform standardelor cerute de CE

Proiectul legislativ privind avertizorul de integritate urmează să intre în plenul de marţi al Senatului, după ce în prealabil se va întocmi un raport la Comisia juridică.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a susţinut că legea va fi în conformitate cu standardele solicitate de Comisia Europeană, menţionând că din articolul privind denunţurile anonime va fi scos cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.

Am primit din partea domnului Boloş o decizie privitoare la avertizorul de integritate. Ca urmare a corespondenţei şi a dialogului pe care l-a avut Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia (Europeană), am ajuns la forma agreată prin care legea avertizorului de integritate va fi conform standardelor pe care Comisia le doreşte. E un singur cuvânt, aşa cum am spus acum două săptămâni, care va fi scos din articolul cu privire la denunţurile anonime şi anume cuvântul ‘temeinice’ din sintagma ‘indicii temeinice’. Proiectul de lege a fost deja redactat, e un singur articol. Voi comunica şi cu Camera Deputaţilor şi sper eu că într-o procedură accelerată vom finaliza adoptarea acestui proiect de lege, astfel încât Jalonul 430 să fie un jalon bifat„, a precizat Gorghiu.

Demersul legislativ, iniţiat de parlamentari PNL şi PSD, propune modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022, astfel că „raportările anonime urmează a se examina şi soluţiona în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerinţa referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată”, se arată în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul propunerii legislative privind modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...