Alro Slatina a primit un ajutor de stat 243 milioane lei

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din țară, a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 243 milioane lei după ce Guvernul a aprobat, în luna mai, o Ordonanță referitoare la schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.

Fabrica de la Slatina a fost prima care a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor.

“Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluționate, și plătite, dosarele următorilor mari consumatori. Ordonanța pe care am aprobat-o în luna mai permite susținerea a 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala peste 100.000 de angajați”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ca urmare a îndeplinirii procedurii de notificare şi analizării de către Comisie a măsurii aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2019, schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 8 mai 2020. Totodată, ulterior autorizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanţă cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8 mai 2020.

Păstrarea competitivității

Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în luna mai permit păstrarea competitivităţii firmelor din România în raport cu ceilalţi competitori din spaţiul european şi din afara acestuia. Măsura contribuie astfel la menţinerea competitivităţii produselor din sectoarele energointensive şi permite păstrarea competitivităţii întreprinderilor atât în raport cu ceilalţi competitori din afara spaţiului european, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS, cât şi în raport cu ceilalţi competitori din statele membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie.

De asemenea, schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte din industriile afectate. De asemenea, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menţinerea gradului de ocupare a forţei de muncă, limitarea şomajului, păstrarea forţei de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole