Ambițiile USR: „reformiștii” care n-au prea reformat nimic. Partidul și-a găsit „mântuirea” în victoria lui Nicușor Dan
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/ambitiile-USR-ar-trebui-temperate.jpg)
Pe 26 mai 2025, Nicușor Dan e deja președinte, iar USR se bate cu pumnul în piept că l-a susținut „la greu”. Dar adevărul e mai puțin eroic și mult mai amuzant: partidul a descoperit că are un „cal câștigător” abia pe la mijlocul lui aprilie, când sondajele o trimiteau pe Elena Lasconi, președinta partidului și candidata lor oficială, direct la masa celor „sub 5%”. Practic, au mutat brusc cu toate bagajele de la Lasconi la Nicușor, cu gândul că mai bine un „aproape al nostru” la Cotroceni decât un eșec lamentabil.
Un gest tardiv și făcut cu jumătate de gură
Retragerea sprijinului pentru Lasconi a fost un gest de „eroism” electoral venit, sincer, prea târziu. Electoratul USR nu avea nevoie de semnale de la centru: știa deja cu cine vrea să voteze, iar Lasconi părea oricum o variantă de umplutură. Dar partidul s-a grăbit să iasă cu o „direcție clară”, ca să nu pară că e complet în derivă. Ironia? Exact prin acest gest au recunoscut că… erau complet în derivă!
Victoria lui Nicușor Dan: un vot anti-extremism, nu pro-USR
Mihai Fifor de la PSD a punctat exact unde doare: victoria lui Nicușor Dan nu e vreo renaștere a USR-ului. E un vot de scăpare, un „nu vrem extremiști” pe care l-au dat și alegătorii USR, și o bună parte din România urbană. Pe scurt: alegerea lui Dan a fost un vot împotriva lui Simion și Georgescu, nu pentru „marele program de guvernare” al USR.
Mihai Fifor – pe larg:
Deputatul PSD Mihai Fifor a lansat recent critici dure la adresa USR, în contextul formării noului guvern. El a subliniat că victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale nu reprezintă o revalidare a USR, ci mai degrabă o reacție a electoratului împotriva extremismului reprezentat de candidați precum George Simion și Călin Georgescu. Fifor a avertizat că abordarea triumfalistă a USR este nejustificată și a îndemnat partidul să participe cu responsabilitate la negocierile pentru formarea guvernului.
Într-o postare pe Facebook, Fifor a declarat:
„Am din ce în ce mai mult sentimentul că cineva încearcă, cu tot dinadinsul, să ne ia de proști. Pe noi, pe cei de la PSD. Cred că nu s-a înțeles prea bine cum au stat lucrurile în 18 mai. Nu. Românii nu au votat USR în 18 mai. Nici PNL. Ba chiar foarte mulți – mai mulți decât s-ar putea crede – nu au votat PENTRU Nicușor Dan, ci ÎMPOTRIVA lui Simion. Masiv. Cu tot respectul pentru președintele ales, Nicușor Dan.”
El a continuat:
„Să vii acum cu gușa umflată ca un curcan care a halit vișinele din vișinată și să pretinzi că ești coada de la prună (no offense), și să încerci o retorică de învingător – mă refer, evident, la USR – e ca și cum ai spune că ai luptat, dar tu ai stat ascuns sub pod. (no offense, din nou) Oameni buni, treziți-vă! Nu! Nu! Nu! Lumea nu vrea iar Ghinea, Drulă, Clotilde, Voiculescu… NU! Nici Orban! Nici Cioloș! Oamenii vor, cu siguranță, un dram de decență și un pic de smerenie. Și, mai mult ca orice, vor certitudinea că poate exista un guvern responsabil, care să facă ceva cu țara asta.”
Fifor a concluzionat prin a îndemna USR să participe la negocierile pentru formarea guvernului cu smerenie și responsabilitate:
„Așa că, reveniți-vă, zmeilor de la USR! Și acceptați realitatea: Nicușor Dan nu înseamnă USR redivivus. Înseamnă soluția de moment la spaima uriașă a românilor față de tot ce putea însemna Simion plus Georgescu. Atât. Așadar, învățați smerenia. Nu vă strică. Și cu smerenie și responsabilitate, hai la negocieri. Poate ne convingeți că meritați efortul! Românii sigur îl merită!”
Aceste declarații evidențiază tensiunile existente între PSD și USR în contextul negocierilor pentru formarea noului guvern și subliniază importanța unei abordări responsabile și constructive din partea tuturor partidelor implicate.
USR se pregătește să „negocieze” viitoarea guvernare, cu aroganța de vitrină
Acum, cu victoria lui Nicușor Dan deja în buzunar, USR iese la rampă cu un ton de parcă ar fi „miezul reformei”. Se comportă de parcă au fost motorul victoriei – când, de fapt, au fost doar niște pasageri de ultim moment în trenul care a plecat oricum. În plus, uită că atunci când au fost la guvernare au lăsat mai multe promisiuni neîmplinite decât miniștri competenți.
Lecție de morală?
Adevărul e simplu: USR și-a găsit „mântuirea” de moment în Nicușor Dan, dar asta nu le spală păcatele. Da, au dat un semnal util în aprilie – un semnal tardiv și plin de orgolii de culise. Și da, au acum ocazia să se reinventeze – dar numai dacă renunță la teatrul de PR și își recunosc propriile bâlbe. Până atunci, victoria lui Nicușor Dan rămâne un trofeu pe care USR îl expune cu emfază, uitând că l-au găsit deja pregătit de alții.
Nicușor Dan: între solemnitatea jurământului și sarmaua râncedă a negocierilor politice
Astăzi, Nicușor Dan a depus jurământul de Președinte în fața Parlamentului – o scenă cu tot fastul de ocazie, în care promisiunile au sunat ca o partitură de operă: curată, fermă și plină de speranță. Dar de mâine, spune el, încep negocierile de la Cotroceni, iar aici spectacolul devine, inevitabil, o masă de „sarmale politice” cu miros dubios.
România e pe muchie de cuțit: are nevoie urgent de un guvern competent și stabil, dar șansele sunt la fel de fragile ca un fir de păpădie în fața unui ventilator. De ce? Fiindcă toți actorii politici vin la masă cu propriile „condiții” – și de obicei nu-s decât pretexte pentru împărțirea puterii și a bugetelor. Nu contează cine a câștigat alegerile, ci cine poate scoate cât mai mult din combinația eternă „voturi – funcții – bani”.
Trompetiștii scot surdinele
Din spatele vorbelor frumoase despre „responsabilitate” și „compromis” răzbat deja foșnete de trocuri și mizerii vechi. PSD vrea garantat Ministerul de Interne și banii pentru baronii locali. PNL cere să rămână „în cărți” chiar dacă și-a cam epuizat povestea de partid „responsabil”. Iar USR, cu pieptul umflat de victoria lui Nicușor Dan, cere „reforme” – dar nu uită să ceară și niște posturi babane prin ministere.
Deasupra tuturor plutește acea scârbă familiară, pe care românii o știu pe de rost: aceeași rețetă cu arome de mucegai – alianțe făcute nu pe valori, ci pe oportunități. Promisiuni de mari reforme rostite la microfon și, pe dedesubt, discuții despre „cine, cu cine și pe ce bani”.
Nicușor, Nicușor… vai de cozonacul tău!
Iar Nicușor Dan, cu toată bună-credința lui, va trebui să navigheze prin această mlaștină. Va trebui să-și apere capitalul de încredere și să evite să fie înghițit de Sistem – un Sistem care știe cum să toace și cele mai bune intenții, până nu mai rămâne decât un bulion fad, numai bun de pozat la televizor.