Ambulanțele cu bolnavi Covid-19 stau la coadă, la Spitalul Universitar din Capitală. O mie de pacienți așteaptă un loc în spital, în țară. Aglomerarea spitalelor crește riscul de incendiu

Publicat: 08 oct. 2021, 13:43, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Ambulanțele cu bolnavi Covid-19 stau la coadă, la Spitalul Universitar din Capitală. O mie de pacienți așteaptă un loc în spital, în țară. Aglomerarea spitalelor crește riscul de incendiu

Vineri dimineața, 8 octombrie, coada de ambulanțe de la Spitalul Municipal Universitar din Capitală se întindea pe două rânduri. Peste 12 ambulanțe așteptau să își predea pacienții cu forme grave de coronavirus, în timp ce spitalul caută soluții de suplimentare a paturilor.

 De trei zile, secția ATI a Spitalului Universitar este plină cu pacienți Covid-19. Prin urmare, pacienții care vin așteaptă intubați în ambulanțe sau sunt preluați de Unitatea de Primiri Urgențe. Practic UPU a devenit o extensie a secției Covid. Medicii spun că spitalul este blocat și că nu mai știu unde să-I pună pe bolnavi.

Mii de persoane așteaptă ambulanțele să vină să-i testeze.

O mie de pacienți așteaptă un loc în spital

S-au improvizat saloane, în care trebuie asigurate condițiile pentru oxigenarea pacienților cu coronavirus. Alții stau pe scaune, conectați la oxigen. Un cort de campanie a fost montat în fața spitalului, după modelul altor spitale.

O mie de pacienți așteaptă să se elibereze paturi, în acest moment, la nivelul țării.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să transforme încă două spitale din Capitală în unități exclusiv Covid. Este vorba despre Spitalul Sfântul Ștefan și Spitalul Witting al Ministerului Transporturilor.

La spital ajung bolnavii nevaccinați

Majoritatea covârșitoare a celor care apelează la spital sunt persoanele  nevaccinate. Cei vaccinați se infectează, dar stau acasă cu tratament. Medicii se așteaptă ca numărul infectărilor la 24 de ore să depășească 20.000 de cazuri.

CNSU a cerut Ungariei sa preia pacienți din vestul țării, pentru a debloca situația de acolo.

Aglomerarea spitalelor crește riscul de incendiu

Aglomerarea spitalelor poate duce la supraîncărcarea instalațiilor de oxygen și de aici până la incendiu nu e decât un pas. Spitalul Covid de la Timișoara a cerut zilele trecute ca o mașină de pompieri să staționeze permanent în curtea sa, de teama unui posibil incendiu.

Acum o săptămână, un incendiu a izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Au murit șapte pacienți în urma incendiului și ulterior, încă cinci dintre cei transferați la alte unități.