Amendă record de 35 milioane euro pentru proprietarul terenului retrocedat în Parcul IOR

Publicat: 31 oct. 2023, 12:01, de Victor Scarlat, în SOCIAL , ? cititori
Amendă record de 35 milioane euro pentru proprietarul terenului retrocedat în Parcul IOR

Poliţia Locală a amendat proprietarul celor 12 ha retrocedate din Parcul IOR cu 35 de milioane de euro, sancțiune record, motivul fiind schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde, a anunțat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Concret, este vorba de o suprafață de 9.000 de metri pătrați, de pe care au fost scoși copacii, după care terenul a fost nivelat. Proprietarul terenului este Maria Cocoru, o pensionară de 89 de ani.

”Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public, care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetăţeni. Este vorba de un articol din legea 24 /2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în legea 24”, a declarat Nicuşor Dan.

Acest articol penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă cuprinsă între 1000 şi 2.000 lei pe metrul pătrat.

Nicușor Dan a atras atenția că articolul de lege invocat ar fi urmat să dispară, existând propuneri în acest sens în legea urbanismului sau de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament.  

Ce șanse are prefectul Capitalei să atace retrocedarea parcului IOR

Acţiunea prefectului Capitalei, Rareș Hopincă, de a ataca în instanţă retrocedarea Parcului IOR este privită cu rezervă de Nicuşor Dan, care dă drept exemplu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an şi jumătate în cazul retrocedării pentru parcul Bordei, când instanţa a respins acțiunea prefectului, considerând-o tardivă.

”Nu vreau să comentez pe acţiunea prefectului, vreau să vă informez că la fel cu mare tam-tam, în urmă cu un an şi jumătate, prefectul Greblă (N.red – Toni Greblă) a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive, a considerat că instituţia prefectului ştia încă din anii 2005 sau 2003, nu ştiu când a fost retrocedarea, cunoaştea dispoziţia de retocedare şi trebuia să acţioneze atunci”, a precizat Nicuşor Dan.

Recunoaște totuși că şi-ar dori ca acţiunea prefectului să aibă succes sau poate cea a unui ONG.

”În acelaşi timp, suntem în contact cu ONG-urile şi sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reuşească să anuleze dispoziţia de retrocedare…. Eu îmi doresc ca dispoziţia de retrocedare să fie anulată, dar pentru asta trebuie să fie cineva care trebuie să îşi asume şi eventuala plată a taxei de timbru şi eventuale cheltuieli de judecată”, a spus Nicuşor Dan.