Amenzi de aproape 300.000 de lei pentru mai mulți agenți economici din Piața Obor. Ce nereguli au fost găsite

Publicat: 12 apr. 2023, 20:31, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Amenzi de aproape 300.000 de lei pentru mai mulți agenți economici din Piața Obor. Ce nereguli au fost găsite

O nouă razie ANPC a avut loc în Piața Obor. Controalele efectuate de inpectorii ANPC s-au soldat cu amenzi în valoare de 300.000 de lei dar și cu oprirea temporară a activității pentru patru agenți economici.

În urma controlului au fost sigilate două depozite de carne dar și o mașină plină cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.

Vizați de control au fost 50 de operatori economici.Pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni:

  • amenzi contravenționale în valoare de 293.000 lei
  • 7 avertismente
  • oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
  • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 4 operatori economici
  • propunerea închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic
  • propunerea închiderii unității pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, pentru un operator economic
  • propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte
  • sigilarea a 2 depozite de carne și a unei mașini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.

Principalele abateri constatate de comisari au fost:

  • lipsa afișării prețului de vânzare al mărfii
  • lipsa afișării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a țării de proveniență a produselor și a datei durabilității minimale
  • lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice
  • comercializarea produselor din carne proaspătă căreia nu i s-a putut stabili trasabilitatea și implicit data limită de consum
  • comercializarea unor produse congelate cu surplus de gheață
  • nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara vitrinei frigorifice, la temperature mediului ambiant etc.)
  • existența pavimentului deteriorat și neigienizat
  • folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu reziduuri, acumulări de praf și grăsime, cu acumulari de lichid, resturi alimentare si impuritati, cu chedere depreciate
  • nerespectarea condițiilor impuse de producător privind manipularea și depozitarea
  • folosirea unui depozit insalubru și deteriorat (cu paviment spart, vopsea exfoliată, cu resturi menajere, rugină)
  • depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul
  • nerespectarea vecinatății produselor
  • comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect și consistență
  • lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
  • lipsa informării referitoare la alergeni
  • folosirea unor vase de bucătărie cu uzură și grăsime arsă, a unor recipiente de depozitare neigienizate
  • neconcordanță între data limită de consum menționată pe declarațiile de conformitate și cea expusă pe etichetele din vitrină.