Amenzi de până la 200.000 de lei pentru vânzarea lucrărilor de licență sau doctorat

Publicat: 01 oct. 2023, 12:00, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Amenzi de până la 200.000 de lei pentru vânzarea lucrărilor de licență sau doctorat

Aviz amatorilor! Suntem deja obișnuiți cu tranzacționarea lucrărilor de licență, de diplomă sau altele pe internet. Unii chiar au firme înregistrate legal care sub pretextul redactării, îți realizează integral lucrarea contra unei sume de bani.

Atunci când vine vorba despre tranzacționarea de lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de licență, de absolvire, de diplomă și altele, noua lege a învățământului superior nu stabilește clar și unitar sancțiunile. Parlamentarii au propus, printr-un proiect legislativ adoptat de Camera Deputaților, modificarea acesteia.

Amenzi de până la 200.000 de lei pentru vânzarea de lucrări de licență

Printre altele, vor putea fi amendate cu sume de până la 200.000 de lei atât vânzarea, cât și cumpărarea de astfel de lucrări științifice, indiferent de modul în care se face tranzacția. Acum pot fi amendate, potrivit legii, doar cumpărarea unor astfel de lucrări și vânzarea online a acestora, iar sumele nu sunt aceleași.

Astfel, Legea nr. 199/2023 a învățământului superior va fi modificată, în curând, prin proiectul care merge la votul decisiv al senatorilor, informează avocat.net

Modificările propuse vizează, printre altele, răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de disertație ori de doctorat și sancțiunile ce se aplică în cazul vânzării sau cumpărării, cu scopul de a promova un examen, a unor astfel de lucrări.

Astfel, așa cum stabilește și acum legea, proiectul prevede că este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

Interdicția se aplică și în cazul cumpărării unor astfel de lucrări pentru a fi folosite în scopul promovării unui examen sau unei evaluări.Apoi, proiectul stabilește, în cazul încălcării celor două interdicții, posibilitatea de aplicare a unor amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei. Legea învățământului superior stabilește acum posibilitatea de sancționare (cu amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei) doar în cazul cumpărării unor lucrări.

Polițiști puși în postura de a-și amenda șefii cărora le fac alții lucrările de licență sau doctorat

Responsabili pentru constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor sunt, potrivit proiectului, ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior. Și acum, legea stabilește ca tot polițiștii să fie responsabili pentru sancționarea celor care nu respectă interdicțiile, dar proiectul adaugă condiția sesizării, ce va trebui să vină din partea instituției de învățământ superior.

Va fi interesant de urmărit cum polițiștii își vor amenda șefii care, așa cum s-a dovedit în multe rânduri, au avut lucrări plagiate sau realizate de către alte persoane.

Proiectul stabilește că în cazul vânzării online a unor astfel de lucrări, polițiștii pot stabili și “sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții”.

Cum poate bloca MAI tranzacționarea de lucrări de licență?

În cazul în care contravenientul refuză să facă asta, MAI poate solicita motivat Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, după caz:

  • să solicite Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro» prin intermediul căruia sunt disponibile online, la vânzare, lucrări;
  • să solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului care face obiectul constatării contravenției, prin eliminarea acestuia la sursă;
  • în situația în care eliminarea la sursă a lucrărilor nu este fezabilă, să solicite furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului, blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv.

În cazul vânzării de lucrări științifice, legea prevede acum sancțiuni doar în cazul în care vânzarea se face online. Mai precis, “constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților-doctoranzi, cursanților, contra cost, prin internet, prin rețele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însușirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum și lucrări de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/ sau de doctorat”, după cum scrie în lege.

Astfel, acum, cu toate că este interzisă, oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice a unor lucrări științifice nu sunt sancționate decât dacă acest lucru se face online.

Citește și: Big Brother în școli doar cu acord în unanimitate!