Big Brother în școli doar cu acord în unanimitate!

În actuala lege a educației preuniversitare, reglementările permit instalarea de camere de supraveghere în școli cu acordul majorității celor vizați, fapt ce intră în contradicție cu legislația europeană.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) precizează că trebuie să se respecte  Regulamentul european privind protecția datelor personale (GDPR). Acest lucru se traduce în special prin obținerea acordului tuturor persoanelor vizate pentru instalarea de camere de supraveghere în școli, a menționat ANSPDCP la solicitarea avocat.net.

Prevederi din actuala lege a educației referitoare la instalarea de camere de supraveghere în școli – în conflict cu legislația europeană

Astfel, Legea 198/2023 a educației preuniversitare stipulează faptul că „în urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor”. În același timp, documentul citat prevede că nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris. Această din urmă prevedere intră în conflict cu cea europeană, care instituie obligativitatea obținerii acordului tuturor persoanelor vizate. Mai mult, trebuie știut faptul că acest consimțământ poate fi oricând retras.

Prevederea de mai sus nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități, conform Legii învățământului preuniversitar.

Totodată, potrivit art. 66 (6) din noua lege a Educaţiei, şcolile vor angaja personal autorizat pentru organizarea și funcționarea sistemului audio-video

Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video: a) asigură funcționarea corespunzătoare și continuă a sistemelor de supraveghere audio-video pe toată durata desfășurării activităților cu beneficiarii primari; b) asigură angajarea personalului autorizat în ceea ce privește modul de organizare și funcționare a sistemului de supraveghere audio-video; c) asigură păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, după care aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează.”

Recomandările Autorității de protecție a datelor personale cu privire la instalarea camerelor

ANSPDCP a realizat un raport unde oferă informațiile de care școlile care vor să folosească sisteme de supraveghere video în sălile de curs, în noul an școlar, trebuie să țină cont.

Conform documentului, camere de supraveghere în școli pot fi instalate în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2016/679 și Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

În ceea ce privește norma europeană, aceasta prevede că obținerea acordului persoanelor vizate (în acest caz, fiind vorba de minori, acordul trebuie exprimat de părinți) este absolut obligatoriu pentru ca sistemele CCTV din școli să poată fi folosite. De asemenea, același act condiționează prelucrarea acestor date de „o informare clară, concisă, într-un limbaj simplu” a celor vizați.

Mai mult, în spațiile monitorizate trebuie instalată o pictogramă adecvată, care să conțină o imagine reprezentativă, poziționată la o distanță rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzută de orice persoană.

Prin urmare, operatorii de date, în acest caz, instituțiile de învățământ sunt obligați să respecte principiile de prelucrare a datelor, să aibă o bază legală pentru instalarea de camere de supraveghere în școli, să informeze persoanele afectate (cadrele didactice, elevii, părinții) despre scopul, durata și modul de prelucrare a datelor lor și să garanteze drepturile prevăzute de lege.

Există și o excepție cu privire la instalarea de camere de supraveghere în școli

Anul școlar trecut, un regim diferit l-a avut supravegherea video în sălile de clasă în timpul examenelor naționale. În raportul ANSPDCP se arată că, în conformitate cu Ordinul nr. 5241/2022 al ministrului Educației, exista o obligație legală de a utiliza camere de supraveghere video în sălile de clasă pe perioada desfășurării examenelor, măsura având ca scop prevenirea și combaterea fraudelor.

Însă, cu excepția acestui caz, utilizarea camerelor de supraveghere video în sălile de clasă sau în alte spații din incinta școlii poate fi permisă numai cu consimțământul persoanelor afectate sau dacă există o bază legală expresă pentru această prelucrare.

Citește și: Secretarul de stat Florin Lixandru indeamnă părinții să sesizeze abuzurile privind încasarea burselor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole