Americanii recomandă tratarea obezității la copii cu pastile de slăbit

Publicat: 10 ian. 2023, 21:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Americanii recomandă tratarea obezității la copii cu pastile de slăbit
Sursa foto: www.sfatulmedicului.ro

Pentru tratarea obezității pediatrice, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă medicamente de slăbit la copii cu vârste peste 12 ani.

În Statele Unite, aproximativ 14,4 milioane de copii și adolecenți suferă de obezitate, boală care este asociată cu grave probleme de sănătate, motiv pentru care accentul se pune pe trare și mai puțin pe prevenție, informează Reuters.

”Cred că este important întrucât există o serie de neclarităţi în ceea ce priveşte cauzele exacte ale obezităţii şi există şi unele prejudecăţi neintenţionate, propagate chiar de persoane din domeniul medical în ceea ce priveşte obezitatea infantilă”, a precizat Marc Michalsky, medic în cadrul Spitalului pediatric Nationwide din Columbus, Ohio, unul dintre autorii recomandărilor.

Este vorba despre pilulele pentru slăbit Orlistat, semaglutida de la Novo Nordisk – un tratament injectabil contra diabetului reconvertit în medicament pentru slăbit sub denumirea comercială Wegovy -, precum şi de mai vechiul medicament generic pentru diabet Metformin, care  ar putea fi administrate în completarea schimbărilor de comportament sanitar şi stilul de viaţă.

Grupul de experți, care au făcut această recomandare, se referă în special la copii cu comorbidități care le pun viața în pericol, cei care suferă de obezitate severă sau sunt mai mari ca vârstă.  

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, AAP  a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea acestor tratamente.

De asemenea, APP recomandă diagnosticarea anuală a obezităţii la copii cu vârsta peste 6 ani prin verificări ale BMI (indicele de masă corporală) şi practici precum interviurile motivaţionale.

Tototdată, APP menționează și chirurgia metabolică şi bariatrică pentru tratamentul adolescenţilor cu obezitate extremă.

Consilierea intensivă a copiilor şi părinţilor asupra comportamentelor şi stilului de viaţă sănătos pe o perioadă de trei până la 12 luni este un tratament efectiv pentru obezitatea infantilă, dar este ”dificil de oferit şi nu are o valabilitate universală”, a mai precizat AAP.

La copilul peste 2 ani obezitatea este definită prin valori crescute ale BMI, (indicele de masă corporală) în comparaţie cu valorile populaţiei de referinţă OMS (reprezentată de copii de aceaşi vârstă şi sex din 8 ţări din lume).

Oriunde vezi copii obezi

În România, nu există statistici concrete, însă ultimele studii în domeniu au arătat că unul din patru copii este obez. „Se vede cu ochiul liber, în parcuri, la grădiniță, la locurile de joacă, faptul că obezitatea infantilă e o problemă de sănătate în creștere. Nu trebuie să cauți foarte mult: mergi pe stradă, la mare sau oriunde sunt copii și vezi cât de răspândită e supraponderabilitatea infantilă ”, atenționeză dr. Eduard Adamescu, nutriționist și diabetolog la Spitalul Malaxa din București.

Specialistul spune că, în cazul copilului cu obezitate morbidă, tratamentul este dificil și de lungă durată, impunând chiar micșoarea chirurgicală a stomacului. Dar în opinia acestuia, fără o schimbare a stilului de viață nu se vor obține rezultate pe termen lung.

Medicii atrag atenția că pandemia de Covid-19 a contribuit foarte mult la creșterea numărului copiilor obezi. Cursurile online le-au redus posibilitatea de a face mișcare și în plus i-au făcut pe mulți copii să mănânce mai mult. Sunt medici care spun că au consultat copii care au luat și 10 kilograme în perioada pandemiei.

Nutriționiștii subliniază că un copil poate slăbi, dar pentru aceasta are nevoie de ajutorul familiei. Acesta este un proces care presupune răbdare și voință și se realizează cu concursul tuturor membrilor familiei. Este un proces compus din dietă, mișcare și hidratare.