Vremea în minivacanța de 1 Mai și Paște. Cum arată prognoza ANM pentru litoral și munte

Publicat: 29 apr. 2024, 09:31, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Vremea în minivacanța de 1 Mai și Paște. Cum arată prognoza ANM pentru litoral și munte
Vremea în minivacanța de 1 Mai și Paște

Directorul ANM a prezentat prognoza pentru minivacanța de 1 Mai și Paște. Elena Mateescu a explicat că în majoritatea regiunilor țării, registrul termic va fi unul normal petnru această perioadă, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius, dar nu sunt excluse ploile trecătoare în anumite zone. După sărbătorile pascale, însă, vremea se va strica și vom avea parte de ploi în aproape toată țara.

Vremea în minivacanța de 1 Mai și Paște

Cei care vor călători pe litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște, se vor putea bucura de un cer senin și temperaturi ce pot atinge 20 de grade Celsius. Potrivit directorului ANM, temperatura apei mării nu va depăși 15 grade Celsius.

De asemenea, și turiștii care se vor îndrepta către munte în aceaste zile vor avea parte de vreme frumoasă, dar în anumite zone este posibil să apară precipitațiile.

”Se indică probabilitatea ca regimul de temperaturi să se situeze la valori normale. Aceasta înseamnă valori de 23°C în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în partea de vest-sud a țării. Sigur că pe litoral va fi mare interes, cel puțin pentru ziua de 1 și 2 mai. Și la munte o vreme în general schimbătoare. Nu excludem să avem și perioade în care să consemnăm averse slabe. Însă regimul de temperaturi per ansamblu în următoarele zile va fi între 15 până la chiar spre sfârșit finalul săptămânii 19°C cu 14-15°C temperatura a apei mării.

La munte, de asemenea, posibile averse locale, însă per ansamblu, o vreme general frumoasă. Regimul de temperaturi se va opri undeva la 16°C, cele mai ridicate valori în partea de vest-sud-vest a țării. Încheiem luna aprilie cu 26-27°C şi debutăm cu luna mai cu valori de 23°C.”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3.

Citește și: Prognoza agro-meteorologică: seceta pedologică se menține

Directorul ANM anunță că, începând cu săptămâna următoare, vremea se strică, iar ploile își vor face simțită prezența în majoritatea zonelor țării.

”După 8 mai avem și temperaturi mai scăzute, vor predomina precipitațiile în bună parte din țară. Până atunci vor fi averse locale, posibile în special joi și vineri în jumătatea de est a țării, dar care să nu ne împiedice să ne desfășurăm activitatea în aer liber, pentru că temperaturile sunt generoase, vorbim deja de temperaturi peste 20-23°C.

Observăm deja că săptămâna care cuprinde minivacanța și inclusiv perioada sărbătorilor pascale, o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit și observăm abateri termice pozitive două până la 2,5° în toată țara.

Cu siguranță în zona litoralului temperaturile în medie se vor opri la 18, 19° pe litoral și cele mai ridicate în partea de vest nord-vest vor fi de 25°C, urmând ca în sud undeva la 23-24°. Pe perioade scurte vorbim de averse în zonele de munte”, a mai spus Elena Mateescu.