ANAF a dat amenzi de 2,7 milioane lei în urma unor controale efectuate în primele cinci luni

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat 959 de amenzi în valoare totală de 2,7 milioane de lei, în urma controalelor efectuate la contribuabilii persoane juridice şi fizice în perioada ianuarie – mai 2022, a anunţat joi instituţia.

„În vederea asigurării resurselor necesare pentru buna funcţionare a statului, ANAF urmăreşte creşterea gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, mizând pe spiritul de responsabilitate civică al contribuabililor, dar şi pe campanii de informare cu privire la procedurile de declarare a veniturilor şi de plată a taxelor şi impozitelor. În completarea acestor măsuri, activitatea inspecţiei fiscale urmăreşte verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale şi a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, au fost efectuate 10.484 de inspecţii fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice şi au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 1,322 miliarde lei.

Totodată, conform ANAF, s-au efectuat 5.350 de verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, iar în urma procesului au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 153,34 milioane lei.

Pe de altă parte, au fost instituite 163 măsuri asiguratorii în valoare de 131 milioane lei şi au fost aplicate 959 amenzi în valoare totală de 2,7 milioane lei.

Conform ANAF, au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 104 sesizări, pentru un prejudiciu total de 135,9 milioane lei, şi a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1,025 miliarde lei.

În perioada ianuarie-februarie 2022, au fost aprobate două soluţii fiscale individuale anticipate. Începând cu luna februarie 2022, activitatea de emitere a soluţiilor fiscale individuale anticipate a fost preluată de Ministerul Finanţelor.

În perioada ianuarie-mai 2022, au fost emise două acorduri de preţ în avans şi au fost soluţionate trei cereri de iniţiere a procedurii amiabile.

În ceea ce priveşte inspecţiile fiscale desfăşurate la contribuabilii care au derulat tranzacţii cu persoanele afiliate, în cadrul cărora au fost verificate şi preţurile de transfer practicate, valoarea tranzacţiilor verificate a fost de 7,369 miliarde lei, pentru care a rezultat o diferenţă a bazei impozitare în sumă de 464,08 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cum putea fi evitată tragedia de la Crevedia și cât de...

Un raport exploziv privind tragedia de la Crevedia-Dâmbovița, ajuns în atenția instituțiilor de forță ale statului, evidențiază haosul intervenției, dar mai ales amatorismul și...