Analgezicele ce conțin metamizol, verificate de Agenția Europeană a Medicamentului

Publicat: 17 iun. 2024, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Analgezicele ce conțin metamizol, verificate de Agenția Europeană a Medicamentului
analgezice metamizol EMA agranulocitoza

Agenția Europeană a Medicamentului  (EMA)  a anunțat că a început evaluarea analgezicelor care conțin metamizol pentru a analiza riscul apariției agranulocitozei, o scădere bruscă a celulelor albe din sânge, care poate duce la infecții grave, precum și măsurile necesare pentru a minimiza acest risc.

EMA a demarat evaluarea acestor analgezice în urma îngrijorărilor legate de posibilitatea ca măsurile în vigoare de minimizare a riscului cunoscut de apariție a agranulocitozei să nu fie suficient de eficiente. Prima solicitare de evaluare a fost făcută de agenția finlandeză pentru medicamente, ” deoarece încă se raportează cazuri de apariție a agranulocitozei, în urma utilizării metamizolului, în pofida recentei consolidări a măsurilor de minimizare a riscului în Finlanda”. De altfel, compania care comercializează unicul medicament care conține metamizol, autorizat în Finlanda, a solicitat retragerea autorizației sale de punere pe piață, din motive de siguranță.

Medicamentele care conțin metamizol sunt administrate pentru tratarea febrei și durerii moderate până la severe.

Ce este agranulocitoza

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale precizează că agranulocitoza este o reacție cunoscută la medicamentele care conțin metamizol. ”Aceasta se manifestă printr-o scădere bruscă, abruptă a nivelului de granulocite, un tip de globule albe din sânge. Acest lucru poate duce la infecții grave sau fatale. Informațiile despre produs ale diferitelor medicamente care conțin metamizol menționează, în prezent, agranulocitoza, ca fiind o reacție adversă rară (poate afecta până la 1 din 1.000 pacienți) sau foarte rară (poate afecta până la 1 din 10.000 pacienți). Măsurile în vigoare pentru minimizarea acestui risc diferă de la o țară la alta”, transmite ANMDM.

În comunicatul ANMDM, este prezentată lista țărilor unde sunt autorizate medicamentele care conțin metamizol și lista  acestor medicamente.

Și în România

În UE, medicamentele care conțin metamizol sunt autorizate în: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Țările de Jos și Ungaria. În Finlanda, singurul medicament autorizat care conține metamizol este retras de pe piață.

Lista medicamentelor care conțin metamizol

Medicamentele care conțin metamizol sunt disponibile în Uniunea Europeană sub diferite denumiri, printre care: Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin, Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum, Spasmalgon și Tempalgin.

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va analiza riscul de agranulocitoză și măsurile existente de minimizare a riscului pentru toate medicamentele autorizate în UE care conțin metamizol. Comitetul va evalua impactul posibilelor cazuri de agranulocitoză asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor și va emite o recomandare cu privire la continuarea, modificarea, suspendarea sau anularea licențelor în întreaga UE.