Analistul economic Constantin Rudnițchi: ”De câțiva ani avem un buget incert”

Publicat: 17 mart. 2024, 16:23, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Analistul economic Constantin Rudnițchi: ”De câțiva ani avem un buget incert”

Analistul economic Constantin Rudnițchi a făcut o analiză a situației fiscale actuale și a atras atenția asupra problemelor existente în finanțele țării în condițiile unui an electoral.

Analizând contextul fiscal actual, analistul economic Constantin Rudnițchi a atras atenția la ”Dialogurile Puterii” asupra incertitudinilor legate de bugetul țării și impactul acestora asupra economiei românești. Rudnițchi subliniază că promisiunile de a menține taxele neschimbate sau de a evita introducerea de noi taxe ar putea fi motivate mai mult de rațiuni electorale decât de realitățile economice.

Referindu-se la pachetul fiscal implementat începând cu anul nou, Rudnițchi remarcă introducerea unor noi taxe pentru companii și ajustări ale impozitelor pentru salariați. Totuși, acesta subliniază că incertitudinea privind veniturile supraestimate și cheltuielile subevaluate creează un cadru fiscal instabil.

”Dacă ne uităm ce spune Consiliul Fiscal, vedem că și anul acesta se vorbește despre venituri supraestimate și cheltuieli subevaluate. Adică e un mod foarte simplu de a-ți așeza bugetul. Cât îți propui, adică scrii că vei obține venituri mai mari pe care nu le vei putea obține. Dau un singur exemplu: sunt trecute în buget de venituri care ar trebui să fie obținute din această zonă de digitalizare, dar vedem că e-factura funcționează cum funcționează. Deocamdată e încă în încercări până la jumătatea anului. Nu e o idee rea, dar încă firmele nu s-au obișnuit cu ea și specialiștii ne spun că nu va avea totuși un impact substanțial. Nu va aduce din primul an venituri substanțiale la buget, adică vreo 20 de miliarde de lei pe care îi au trecut în buget din e-factură, e-sigiliu, e-transport și așa mai departe. Deci niște zone din acestea de încercare de control și digitalizarea a zonelor de evaziune… Deci acolo e multă incertitudine. Avem destulă incertitudine și din faptul că nu știm care va fi reacția companiilor”, a declarat Rudnițchi.

O problemă majoră identificată de analist este legată de lipsa predictibilității fiscale, care poate afecta încrederea investitorilor și poate duce la creșteri ale dobânzilor. Rudnițchi aduce în discuție deficitul bugetar incert, menționând că veniturile supraestimate și cheltuielile subevaluate pot influența în mod semnificativ rezultatele bugetare.

”De ce, cum spunem noi, predictibilitate fiscală? Adică nu vor mai schimba partea fiscală dacă lucrurile vor sta decent în materie de buget. Acuma mă mai întrebați cum dacă sunt corelații, cheltuieli, venituri bugetare și dacă pare că lucrurile se pot lega. Aici e o mare problemă, după părerea mea, pentru că avem un buget incert de câțiva ani buni. Haideți să extindem plecând de la pandemie, pentru că 2020 a venit cu acea criză sanitară. A fost nevoie de măsuri de susținere fie a cetățenilor, fie a salariaților, fie a companiilor. Deficitul, a urcat foarte mult atunci, la peste 100 de miliarde de lei, dar el a fost acoperit prin datorii, dar de atunci lucrurile s-au perpetuat. Și cel mai bun exemplu este anul trecut, când, undeva în luna aprilie, s a trezit chiar ministrul Finanțelor, care ar fi trebuit să aibă grijă de bugetul țării, să ne spună că are o gaură de 20 de miliarde de lei. Și ce facem cu ea?” a mai spus analistul economic la podcastul ”Dialogurile Puterii”.

În plus, Rudnițchi subliniază că incertitudinea bugetului poate afecta și sectoarele economiei, inclusiv investițiile și consumul. Concluzionând, analistul atrage atenția asupra necesității de claritate și responsabilitate în gestionarea bugetului național pentru a asigura stabilitatea și creșterea economică pe termen lung.

Urmăriți interviul integral cu jurnalistul Constantin Rudnițchi, la Dialogurile Puterii,  și veți afla care sunt problemele economice și sociale ale României într-un an electoral.