Analiză CNN: Trump și trimișii săi au distrus încrederea Europei în SUA. Daunele ar putea fi ireparabile

Jurnaliștii de la CNN au scris o analiză în care susțin că președintele Donald Trump nu este un mare fan al Uniunii Europene, lucru care se vede și din faptul că mai mulți ambasadori ai săi în mai multe națiuni europene s-au comportat în moduri „care nu sunt tocmai diplomatice, în sens tradițional”.

La începutul acestei săptămâni, s-a descoperit că ambasadorul SUA în Olanda, Pete Hoekstra, a găzduit un eveniment la ambasada sa pentru Forumul pentru Democrație (FvD), un partid de extremă dreaptă, anti-imigrație și anti-UE, care câștigă popularitate în țară. Revista olandeză De Groene Amsterdammer, care a raportat prima dată despre eveniment, a descris-o ca o strângere de fonduri.

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat american a declarat pentru CNN că acest eveniment nu a fost o strângere de fonduri, ci o „discuție cu sesiune de întrebări și răspunsuri” cu FvD. Ei au adăugat că în timpul stagiului său în Olanda, Hoekstra a găzduit mai multe astfel de sesiuni pentru diferiți parteneri, sugerând că acest eveniment cu FvD nu a fost nimic neobișnuit.

Nu toată lumea este de acord.

„Ceea ce am văzut din 2016 sunt ambasadori care îl reprezintă pe Trump și interesele sale personale, mai degrabă decât SUA”

„Găzduirea unui eveniment de partid politic, strângere de fonduri sau nu, îl puteți vedea ca un sprijin politic din partea Statelor Unite pentru un anumit punct de vedere. În mod normal, diplomația se referă la interacțiunile guvern-la-guvern, nu promovează puncte de vedere particulare și oferă impresia ca are aliați politici”, a declarat Marietje Schaake, fost europarlamentar olandez și director de politici internaționale la Stanford Cyber Policy Center.

“Administrația Trump a arătat de nenumărate ori că aliații săi sunt euro-scepticii precum Nigel Farage și FvD, nu guvernele zilei”, a adăugat Schaake.

Hoekstra este doar unul dintre unii ambasadori numiți în Europa de Trump, care par să erodeze legăturile transatlantice, să-și înfurie gazdele și să reprezinte interesele personale ale lui Trump în Europa.

“Europa a fost în mod tradițional un loc în care merg numiții politic, dar de obicei se înțelege că reprezintă guvernul SUA”, a spus Tyson Barker, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA în Biroul Afacerilor Europene și Eurasiatice. „Ceea ce am văzut din 2016 sunt oameni care îl reprezintă pe Trump și interesele sale personale, mai degrabă decât SUA”.

CNN a raportat recent că Woody Johnson, ambasadorul lui Trump în Marea Britanie, a fost investigat după acuzațiile că și-ar fi folosit poziția pentru a face lobby pentru turneul de golf British Open care se va desfășura pe unul dintre terenurile de golf ale lui Trump.

Întrebat despre acuzațiile specifice, Johnson nu le-a negat și a numit-o „onoare de o viață” să servească în calitate de ambasador. După publicarea raportului CNN, Johnson a scris pe Twitter: „Am respectat regulile și cerințele etice ale biroului meu în orice moment”. Trump a spus că „nu i-a vorbit niciodată lui Woody Johnson despre asta”.

Acest tipar a fost observat și în Germania, unde fostul ambasador Richard Grenell a pătruns pe un teritoriu pe care diplomații îl evită în mod tradițional, cum ar fi declarația de pe Twitter că „companiile germane care fac afaceri în Iran ar trebui să anuleze operațiunile imediat”, în câteva ore de la începerea activității.

Sub președinția lui Trump, SUA și-a consolidat, de asemenea, relația cu țările UE care sunt considerate în general state problemă, amenințând unitatea blocului.

Donald Trump l-a lăudat pe premierul ungar, Viktor Orban, atunci când acesta a vizitat Casa Albă. Orban “a făcut o treabă extraordinară în atât de multe moduri. Foarte respectat, respectat în toată Europa. Probabil, ca mine, un pic controversat, dar asta este OK”, a spus Trump la acea vreme.

„Sub Trump, SUA pare că nu pierde niciodată șansa de a încerca să submineze UE

Mesajul a fost înțeles cu adevărat la Bruxelles. “A mai rămas oare vreo relație UE-SUA? Există mai multe lucruri care ne unesc. Dar dacă priviți corect, există doar diviziuni”, a spus un înalt oficial al UE.

“Sub Trump, SUA pare că nu pierde niciodată șansa de a încerca să submineze UE. Ei iau măsuri radicale în domenii de interes comun fără să ne consulte, cum ar fi Iranul, mutând ambasada la Ierusalim. Există un sentiment tot mai mare că pur și simplu nu ne putem baza pe SUA în același mod ca înainte “, a adăugat oficialul.

În ochii multora din Europa, ambasadorii numiți în națiunile cheie de Trump sunt în concordanță cu o schimbare mai mare a relațiilor UE-SUA.

“Trump și diplomații săi au dat impresia că vor să pedepsească UE dintr-un motiv sau altul”, a declarat pentru CNN un diplomat german. “Există o dezbatere internă uriașă asupra faptului dacă putem mai colabora cu SUA, chiar dacă [Joe] Biden câștigă, pentru că sunt prea puțin de încredere”.

„Suntem pe cont propriu”

Diplomatul consideră că declinul relațiilor a început înainte ca Trump să intre în funcție. “Din experiența mea, mulți dintre politicienii mai tineri de acum din DC au o perspectivă asupra politicii externe modelate de 11 septembrie și a războiului împotriva terorii, nu al doilea război mondial. Nu le mai pasă de Germania sau Europa.”

CNN a contactat Departamentul de Stat al SUA pentru a întreba dacă este de acord sau nu cu afirmația conform căreia diplomația americană din această administrație a tratat UE ca fiind mai puțin aliată decât înainte. A refuzat să comenteze.

Pentru un continent care s-a bazat de zeci de ani pe fratele său mai mare, pe măsură ce și-a revenit din unele dintre cele mai sângeroase războaie din istorie, acesta prezintă o realitate potențial alarmantă: Suntem pe cont propriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole