Analiză: Poluarea aerului a cauzat 8,7 milioane de decese la nivel global în 2018

Publicat: 09 feb. 2021, 16:30, de Andreea Borcilă, în Sănătate , ? cititori
Analiză: Poluarea aerului a cauzat 8,7 milioane de decese la nivel global în 2018

Poluarea aerului produsă de centralele electrice sau de vehicule prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele și petrolul, a fost responsabilă pentru cele 8,7 milioane de decese la nivel global în 2018, dublu față de anul 2019.

Țările cu cel mai mare consum de combustibili fosili sunt cele din Asia de Est (fiind vorba despre China), Europa și SUA, scrie The Guardian.

Prin urmare, 30% dintre decesele persoanelor de peste 14 ani au fost cauzate de poluarea aerului prin arderea combustibililor fosili în Asia de Est. În Europa acest indicator este de 16,8%, în timp ce în Canada este de 13,6% și în SUA de 13,1%. La polul opus se află Australia cu 3,2% decese cauzate de poluarea aerului.

Analiza referitoare la poluare este un rezultat al colaborării mai multor oameni de știință de la diferite universități prestigioase, printre care Harvard și Birmingham.

Cercetătorii au observat o legătură între poluarea aerului și cazurile de boli de inimă, afecțiuni respiratorii sau pierderea vederii. În proporție de 13,6% dintre decesele la copiii sub cinci ani se referă la infecțiile respiratorii cauzate de poluarea aerului.

Fără emisiile de CO2 din arderea combustibililor fosili speranța medie de viață a populației la nivel mondial ar crește cu mai mult de un an, în timp ce costurile economice și de sănătate ar scădea cu aproximativ 2,9 miliarde de dolari.

Noile estimări ale deceselor au fost publicate în revista Environmental Research, fiind mult mai mari comparativ cu alți ani. Într-un raport al revistei medicale The Lancet, apărut în 2019, numărul de decese cauzate de poluarea aerului a fost de 4,2 milioane.