ANF avertizează despre apariția unor boli în culturi, în sudul țării

Publicat: 04 iun. 2024, 14:45, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
ANF avertizează despre apariția unor boli în culturi, în sudul țării
Foto: blogspot.com

Condițiile meteorologice deosebite din acest an au început deja să genereze probleme pentru agricultori. Din cauza umezelii și a variațiilor mari de temperatură, o serie de boli ale culturilor au început să se manifeste mai devreme decât de obicei.

Autoritatea Națională Fitosanitară a emis deja buletine de avertizare privind apariția unor boli în culturi, în regiuni din sudul țării. Specialiștii transmit fermierilor că conditiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția si dezvoltarea bolilor la floarea soarelui, care pot cauza pierderi importante.

Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului I la cultura de floarea soarelui numai pe parcelele în care faza de vegetație este de formare a butonului floral.Tratamentul II se execută după scuturarea petalelor.

Principalele boli care amenință culturile sunt:

Pătarea brună și frângerea tulpinii – Diaporthe helianthi f.c. Phomopsis helianthi

Simptome: sunt atacate tulpinile, frunzele, mai rar calatidiile. Pe organeleatacate apar pete brune, cu margini difuze, care se extind. Pe tulpini, mai frecvent pe partea inferioară, în jurul punctului de inserție al petiolului frunzelor se dezvoltă pete brune, care au până la 20 cm lungime și 3 cm lățime. Extinzându-se, petele pot înconjura tulpina. În dreptul țesuturilor afectate acestea putrezesc, slăbind rezistența tulpinii care se frânge. La suprafața țesuturilor afectate apar numeroase punctișoare brune, fructificațiile ciupercii.

Pătarea neagră sau Înnegrirea tulpinilor – Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi

O plantă atacată de această ciupercă va prezenta leziuni negre sau brun-negricioase la nivelul tulpinii, cu luciu metalic și ușor observabile față de zonele verzi. De asemenea, întreaga frunză și pețiolul din zona de tulpina afectată se usucă. La început, efectele produse de ciupercă se manifestă doar asupra epidermei, însă odată cu avansarea bolii, poate afecta și interiorul tulpinii.Se transmite de la un an la altul prin resturi vegetale infectate. În timpul anului, sporii sunt transportați de vânt sau de ploaie.

Putregaiul alb al florii soarelui – Sclerotinia sclerotiorum

Boala afectează rădăcinile, tulpinile, inflorescențele și semințele. Este favorizată de cantitatea mare de precipitații din toamnă, deși pot fi atacate și plantele abia răsărite. Primele simptome se observă pe tulpina tânără, unde apar pete galben-brune ce pot inconjura tulpina și, în acest caz, tânăra plăntuță putrezită cade si piere.La baza acestor plante apare o zonă sau un inel de mucegai de înălțime variabilă, sub care țesuturile sunt putrezite. Vasele conducătoare sunt invadate de miceliu. Planta suferă o ofilire totală sau se usucă. În cazul în care atacul este numai parțial și intervine o vreme secetoasă, ciuperca va evolua numai in interiorul tulpinii. Va distruge măduva și va produce, în final, fracturarea plantei. Dupa formarea pălăriilor, boala poate afecta curbura tulpinii când, datorită putrezirii acesteia, pălăriile vor cădea în întregime pe sol.

Putregaiul cenusiu – Botrytis cinerea atacă calatidiile, pe partea inferioară a acestora apărând pete brune, asemănătoare cu cele ale putregaiului alb, dar mai bine delimitate. Mai târziu, în dreptul acestor pete se dezvoltă un mucegai cenușiu-verzui, iar țesuturile afectate se înmoaie și putrezesc. Mucegaiul se extinde și pe fața fertilă a calatidei, acoperind semințele, iar printre achene apar scleroți mici, negricioși. Transmiterea patogenului se realizează prin resturile plantelor rămase după recoltare și prin sămânța infectată.

Pentru prevenirea și combaterea acestor boli, Autoritatea Națională Fitosanitară recomandă următoarele produse de tratament:

  1. PROPULSE 250 SE -0,8-1.0 l/ha
  2. RETENGO /COMET-0,5 -1l/ha
  3. AMISTAR GOLD -1,0 l/ha
  4. PICTOR ACTIVE/CARPATIS -0.5-1,0 l/ha
  5. REVYVIT -1,0-1,5 l/ha