Angajarea la stat a înflorit în acest an!

Publicat: 20 iul. 2023, 12:30, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Angajarea la stat a înflorit în acest an!

Reducerea  cheltuielilor bugetare a rămas doar pe hârtie. În realitate, robinetul la angajări pe banii statului a rămas deschis.

14.000 de angajări la stat au fost făcute de la începutul acestui an. Dintre acestea 90% au fost funcții de execuție, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare online.

Astfel, datele jobradar24.ro, agregator de locuri de muncă din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro, arată că puțin peste 800 de oferte sunt angajări la stat pe funcții de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 200.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe platformă.

Potrivit sursei citate, cele mai multe posturi vacante (8.500) au aparținut instituțiilor locale, acestea fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată și care au cumulat aproape 2.000 de poziții deschise în prima jumătate de an. Urmează instituțiile județene – cu 1.500 de posturi, și instituțiile naționale – cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie și până la 1 iulie 2023.

De asemenea, unitățile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul și ministerele au scos pe piață 125 de posturi.

Județele din fruntea clasamentului la angajări la stat

Cele mai multe angajări la stat au fost în București și Ilfov (peste 2.900 de poziții deschise), urmate de Cluj (894), Iași (593), Constanța (545), Brașov (475) și Prahova (447).

În schimb, au fost raportate județe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului și până în prezent, a fost de sub 100: Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Bacău, Buzău și Călărași.

Pe acest fond, instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt: primăriile, școlile, spitalele, liceele/școlile profesionale/colegiile tehnice/colegiile naționale și universitățile.

Totodată, peste jumătate dintre locuri sunt „full time”, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.

Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând din anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de muncă, în timp ce portalul jobradar24.ro are agregate 1.800 de locuri de muncă la stat.

Citește și: Mai mulți beneficiari pentru bani de nuntă, mașină, chirie sau sănătate prin credite garantate de stat