Anual, 3.700 de persoane ajung la spital din cauza bolii cronice de rinichi

Publicat: 15 apr. 2024, 14:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Anual, 3.700 de persoane ajung la spital din cauza bolii cronice de rinichi
boala cronică de rinichi delpistare precoce diabet hipertensiune

Anual, 3.700 de persoane ajung la spital din cauza bolii cronice de rinichi, deși cu un set de analize efectuate gratuit, această afecțiune poate depistată în faze incipiente.

Analize anuale

Incidența bolii cronice de rinichi este mai mare în rândul persoanelor în vârstă, al suferinzilor de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau cu antecedente în familie de afecțiuni renale. În cazul acestor categorii de persoane se recomandă controlul anual pentru depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății subliniază că pentru diagnosticarea din timp a bolii cronice de rinichi și inițierea tratamentului acest set de analize este foarte important. Mai ales că  boala cronică de rinichi nu se manifestă prin simptome evidente și este favorizată de boli cadiovasculare și diabet zaharat, de care suferă mulți români.  

”Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scară largă a prevalenței și incidenței afecțiunii. BCR reprezintă o patologie complexă și este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune și diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. BCR poate fi însă ținută sub control dacă se acționează din timp. De anul trecut, de la 1 iulie acest lucru este posibil și în România: orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale”, a anunțat ministrul Sănătății.

Două analize simple

Prof. univ. dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie se adresează în special persoanelor care suferă de diabet zaharat, hipertensiune sau alte afecțiuni cardiovasculare să facă aceste două  analize simple ”pentru ca pacienții să nu ajungă dependenți de dializă sau de transplantul de rinichi”
”Facem un apel către persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune, alte afecțiuni cardiovasculare să meargă la medicul de familie pentru a-și evalua sănătatea rinichilor, prin intermediul a două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină urinară”, subliniază prof. univ. dr. Ina Kacso.