Caravana ”Sănătatea vine la tine”: În mediul rural, o persoană din trei nu știe că are diabet

Publicat: 30 iun. 2023, 23:48, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Caravana ”Sănătatea vine la tine”: În mediul rural, o persoană din trei nu știe că are diabet

Recenta caravană ”Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), vizând bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea, a evidențiat că  3 din 4 persoane au colesterolul mărit și 1 din 3 nu știe că suferă de diabet.

„75% dintre oamenii care au venit în caravană au colesterolul crescut. 75% sunt supraponderali sau obezi. 43% au diabet sau prediabet și o persoană din trei cu diabet nu știe că suferă de această afecțiune. Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice”, subliniază Cezar Irimia, președintele APCR.

Caravana a mai scos la suprafață că 31% dintre persoanele testate au modificări ale hemogramei care necesită consult de specialitate și 5% au analize care sugerează probleme de funcționare a rinichilo, iar jumătate au cel puțin un factor de risc pentru boala cronică de rinichi.

Potrivit specialiștilor, boala cronică de rinichi este o afecțiune gravă, progresivă și complexă, care la nivel global reprezintă  a zecea cauză de mortalitate în 2022. Categoriile de pacienți cu risc crescut pentru boala cronică de rinichi includ: pacienții cu diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.

De asemenea, caravana a mai descoperit că  2 din 3 persoane au declarat că au dureri la picioare, la 45% dintre ei li se umflă picioarele seara, 40% au varice, 74% au amorțeli, furnicături, senzație de greutate, înțepături, tremur, cârcei, picioare reci, dureri în talpă, simpmtome care pot fi asociate cu boala venoasă cronică.

Caravana ”Sănătatea vine la tine” – formată din medici, asistente medicale, elevi de la opt școli postliceale sanitare – a fost în opt localități – din șapte județe –  cu acces dificil la servicii medicale, și a constat în controale și analize medicale gratuite, în perioada aprilie-iunie, pentru un număr de 1.258 de persoane din mediul rural.