De ce tot mai mulți români merg să se trateze în Turcia

Publicat: 12 nov. 2021, 07:00, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
De ce tot mai mulți români merg să se trateze în Turcia

Turcia se află în Top trei țara cea mai căutată din lume pentru serviciile medicale, după Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud. Milioane de oameni cu diverse afecțiuni din lumea întreagă, inclusiv din România, merg să se trateze la clinicile din Turcia.

Anual, milioane de pacienți din toată lumea cu diverse afecțiuni, iau calea Turciei pentru a găsi vindecare. Asta pentru că Turcia și-a dezvoltat unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume, datorită investițiilor de miliarde de euro.

Dacă în 2008, în Turcia au venit pentru tratament 25.000 de pacienți străini, în 2019, în Turcia s-au tratat aproximativ un milion de străini. “Pacienții străinii preferă Turcia datorită medicilior foarte buni, specializați, o mare parte dintre ei, în Statele Unite ale Americii. De asemenea, tratamentele oferite sunt inovatoare, spitalele sunt dotate cu absolut orice este necesar pentru vindecarea pacienților. Turcia are cea mai bună aparatură, de ultimă generație”, a declarat, pentru ziarul Puterea, Narcisa Sonmez, reperezentant medical, care se ocupă de relația dintre pacienții din România și din Republica Moldova cu cele mai importante clinici medicale din Turcia.

Pacienți fără nicio speranță de viață în România, vindecați la Istanbul

În afecțiunile oncologice, care sunt cele mai grave, în Turcia se lucrează după propriile protocoale sau după cele americane. “Cunosc sute de oameni, care au avut cancer, iar în România nu li se mai dădea nicio șansă la viață și care au venit, disperați, în Turcia și s-au vindecat. De exemplu, acum trei ani am cunoscut un bărbat de 40 de ani, cu tumoră pe creier, operată de două ori în România. Bărbatului i s-a spus că nu mai are nicio șansă la viață și că mai are doar o lună-două de trăit. A văzut o postare de-a mea pe Facebook, despre cancer și m-a sunat disperat. În două zile era la Istanbul. A fost operat de un reputat profesor neurochirurg și un profesor oncolog. Au trecut mai bine de doi ani de atunci și este perfect sănătos. Între timp a devenit tată”, ne declară Daniela Munteanu, manager la Infomedclinic, firmă ce se ocupă cu intermedierea pacienților străini cu principalele clinici din Turcia.

Unii îmbină tratamentele medicale cu vacanța

Totodată, Narcisa Sonmez ne spune că și tarifele reprezintă o mare atracție pentru pacienți. “Dacă vorbim de operațiile estetice, precum implanturile mamare, chirurgia nasului,  liposucție sau implant de păr, tarifele sunt și de două-trei ori mai mici decât în România. În preț, de fiecare dată intră spitalizarea, controalele medicale, medicația, transferul de la aeroport, cazarea însoțitorilor și, foarte important, translator autorizat de limba română”, a completat reprezentantul medical.

Narcisa Sonmez ne spune că majoritatea pacienților care vin în Turcia pentru intervenții chirurgicale estetice, îmbină utilul cu plăcutul. „Pe lângă faptul că procedurile de la medicina plastică sunt total diferite față de cele din România, mult mai noi, iar materialele medicale folosite sunt net superioare, pacienții sunt atrași și de prețurile mult sub cele din România. Mulți se gândesc: <Ah, cât aș da pe banii pe o operație în România, mai bine merg în Turcia, mă și plimb, îmi fac vacanța, fac și shopping și-mi fac și operația de înfrumusețare mult visată>”, explică reprezentantul medical.

Cât costă o operație în Turcia

Prețurile pentru intervențiile chirurgicale sunt mult mai scăzute în Turcia decât în Uniunea Europeană, SUA sau alte țări occidentale.  Costurile unor operații în Turcia reprezintă din doar o zecime din costul total al acelorași intervenții în Europa. Spre exemplu costul mediu pentru angiografie în SUA este 47.000 de dolari în timp ce în Turcia costă doar 5.000 de dolari, potrivit Trt. Angiografia în India, cunoscută pentru prețurile reduse în domeniul sănătății costă 11.000 de dolari, în Thailanda – 10.000  de dolari, iar în Singapore, 13.000 de dolari. O intervenție cardiacă de înlocuire a valvei aortice în SUA costă 150.000 de dolari, în Turcia  – 17.000 de dolari; operația de înlocuire a genunchiului în SUA este în jur de 48.000 de dolari în  timp ce în Turcia  – 11.000 de dolari, informează sursa citată.

Turcia, top trei în lume, după SUA și Coreea de Sud

Un raport publicat de International Medical Travel Journal (IMTJ) în mai 2018 a făcut un clasament al țărilor bazat pe datele din  turismul medical.

Turcia ocupă locul trei în lume, la capitolul sistem medical. Pe locul întâi se află Statele Unite ale Americii, urmată de Coreea de Sud, potrivit unui raporta publicat în 2018, de International Medical Travel Journal (IMTJ). Thailanda se situează pe locul patru și Germania pe locul cinci, conform sursei citate.

Cei mai mulți pacienți provin din Germania, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Olanda, Arabia Saudită, Regatul Unit și România. “Cele mai căutate spitale sunt cele din Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia”, ne spune Daniela Munteanu.

Tot mai mulți copii bolnavi de cancer

Tot mai mulți copii români, bolnavi de cancer, ajung să se trateze în Turcia. Potrivit medicilor turci, în România, protocoalele de administrare ale tratamentelor citostatice sunt învechite și foarte dure pentru copii. Astfel, mulți ajung în stare foarte gravă și din cauza bolii, dar și din cauza tratamentelor neadecvate vârstei lor. „Foarte mulți copii provin din familii sărace. Părinții nu au bani de tratamente. Dar românii sunt oameni buni. Fac campanii umanitare, pun mână de la mână și-i ajută pe micuți să vină să se facă bine. Am avut de-a face cu sute de copilași, cu care păstrez legătura și acum. Sunt bine și sănătoși”, a conchis Daniela Munteanu, reprezentantul Infomedclinic.

Citește și Cătălin Botezatu, din nou pe mâna medicilor din Turcia. Cum se simte vedeta

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele