Arcelik, proprietarul Arctic, fuzionează în Europa cu Whirlpool

Compania turcă Arcelik, proprietarul fabricilor Artic din România, a anunțat fuzionarea subsidiarelor din Europa cu cele ale Whirlpool Corporation. Compania care va rezulta din fuziune, deținută 75% de Arcelik și 25% de Whirlpool va fi o companie de sine stătătoare, cu sediul în Europa.

Anunțul a fost făcut de Arcelik printr-un comunicat de presă. Astfel, filiala deținută în totalitate de Arçelik, Ardutch B.V, și filiala deținută în totalitate a lui Whirlpool Corporation, Whirlpool EMEA Holdings LLC, au semnat un acord de contribuție definitiv pentru crearea unei noi afaceri independente în sectorul electrocasnicelor europene.

Acordul va determina atât Ardutch, cât și Whirlpool să își transfere filialele europene către noua companie. După aceste transferuri, se așteaptă ca 75% din nou-înființată companie să fie alocată Ardutch B.V. și 25% către Whirlpool. Raportul final de proprietate post-închidere va fi determinat după luarea în considerare a EBITDA 2022 respectiv, a valorilor activelor nete, a datoriilor nete și a capitalului de lucru net al părților.

Noua afacere independentă va combina experiența de producție a ambelor companii, mărcile europene de electrocasnice, lanțuri de aprovizionare puternice, rețele eficiente de distribuție și vânzări și conducte de produse inovatoare pentru a crea valoare suplimentară pentru consumatorii lor prin poziționarea noii companii pentru creștere.

Sustenabilitate și inovare

Noua afacere se va baza, de asemenea, pe istoricul solid al ambelor companii și pe angajamentul față de sustenabilitate și inovare, oferind consumatorilor europeni un acces mai bun la produse și soluții de înaltă calitate, eficiente din punct de vedere energetic și de încredere.

Levent Çakıroğlu, CEO al Koç Holding (compania-mamă a lui Arçelik), a comentat: „Ca cel mai mare conglomerat industrial al Turciei, continuăm să ne consolidăm impactul cu povești de succes la nivel mondial, de la Marea Britanie până în India, din Africa de Sud până în SUA. Astăzi, companiile Grupului Koç exportă în peste 150 de țări. Arçelik, ca jucător respectat în industria sa, își duce viziunea și ambițiile mult mai departe cu această nouă afacere de sine stătătoare. Oportunitatea pentru această afacere de a oferi valoare consumatorilor europeni cu produse de vârf prin mărci de încredere și un angajament față de sustenabilitatea acasă este semnificativă.”

Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Președintele Grupului pentru Consumul Durabil al Koç Holding, a declarat: „Koç Holding își propune să fie un lider global în toate zonele operaționale. Arçelik, o afacere în fruntea industriei sale, este un exemplu remarcabil de companie care urmărește o viziune globală clară în cadrul grupului nostru. Sunt încrezător că vom continua să creăm valoare pentru consumatori, investitori și angajați.”

Hakan Bulgurlu, CEO al Arçelik, a declarat: „Aceasta este o oportunitate unică pentru două companii excepționale de a veni împreună, cu accent pe sinergii, inovație combinată, distribuție cu amănuntul și durabilitate și este în concordanță cu strategia noastră declarată. Prin acordul de astăzi, creăm o bază solidă pentru a stimula crearea de valoare pentru angajați, acționari și consumatori europeni de produse albe, extinzând amprenta Arçelik cu noi oportunități de creștere într-o regiune importantă.”

Acordul include cele 38 de filiale europene ale Whirlpool și 9 unități de producție situate în Italia, Polonia, Slovacia și Marea Britanie, precum și cele 2 unități de producție ale Arçelik din România și 25 de filiale europene. Împreună, acest lucru va avea ca rezultat o capacitate de producție de aproximativ 24 de milioane de produse albe pe an.

Noua afacere este de așteptat să aibă peste 20.000 de angajați în mai multe țări europene. Venitul net combinat al filialelor Arçelik și Whirlpool menționate anterior este de aproximativ 6 miliarde EUR, bazat pe vânzările nete ale operațiunilor europene ale companiilor în 2021 și va fi cea mai mare companie de profil din Europa, depășind Electrolux.

Servicii post-vânzare

Noua companie va produce, vinde și va oferi servicii post-vânzare pentru aparate electrocasnice de marcă (inclusiv frigidere, mașini de spălat, aspiratoare etc.), oferind consumatorilor o gamă largă de opțiuni prin intermediul unei game de mărci Arçelik, inclusiv Grundig, Arctic, Elektrabregenz, Flavel și Leisure, alături de mărcile existente ale Whirlpool: Indesit, Hotpoint*, Ignis, Privileg și Bauknecht. Compania va avea drepturi regionale de marcă pentru mărcile Beko, Blomberg și Altus ale Arçelik și pentru marca Whirlpool a Whirlpool Corporation pentru o perioadă de 40 de ani.

Se așteaptă ca ambele companii să beneficieze de acoperirea geografică complementară a canalelor de vânzare și a portofoliului de produse, precum și de sinergiile care decurg din combinarea afacerilor lor europene. În plus, arçelik și Whirlpool inovația europeană și facilitățile de cercetare și dezvoltare, sistemele de achiziții și sistemele de producție combinate ar trebui să ofere un lanț de aprovizionare optimizat și să-l poziționeze pentru creștere pe piață.

Tranzacția este de așteptat să se încheie în a doua jumătate a anului 2023 și este supusă unor cerințe suplimentare pentru închidere, inclusiv obținerea aprobării de reglementare și a altor condiții obișnuite de închidere.

Separat, părțile au convenit, de asemenea, să semneze un acord de cumpărare și vânzare de acțiuni în termen de șase săptămâni pentru ca Whirlpool să își cedeze porțiunea sa din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) din regiunea EMEA către Ardutch B.V., pentru o sumă în numerar de 20 de milioane EUR, în conformitate cu o tranzacție separată. Tranzacția, odată finalizată, ar avea ca rezultat ca Ardutch să dobândească proprietatea deplină a altor două filiale Whirlpool din Emiratele Arabe Unite și Maroc.

45.000 de angajați în 53 de țări

Cu 45.000 de angajați în întreaga lume, operațiunile globale ale Arçelik includ filiale în 53 de țări și 30 de unități de producție în 9 țări și 12 mărci (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance, Voltas). Beko). Arçelik, care se numără printre cele mai mari trei companii de produse albe din Europa cu cota sa de piață (pe baza volumelor), a atins o cifră de afaceri consolidată de 6,5 miliarde de euro în 2021.

Cele 29 de centre și birouri de cercetare și dezvoltare și proiectare ale Arçelik din întreaga lume găzduiesc peste 2.300 cercetători și dețin până în prezent până la 3.000 de cereri de brevet internaționale înregistrate. Pentru al 4-lea an consecutiv, Arçelik a obținut cel mai mare scor din industria DHP Household Durables (pe baza rezultatelor din 16 decembrie 2022) în indicele de sustenabilitate Dow Jones al S&P Global Corporate Sustainability Assessment.

Prin poziția sa de lider în sustenabilitate și foaia de parcurs credibilă de decarbonizare pentru atingerea zero net, Arçelik a devenit prima și singura companie din industria sa care a primit Sigiliul Terra Carta de la fostul Prinț de Wales. Viziunea lui Arçelik este „Respectarea lumii, respectată în întreaga lume”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...