Așa arată realitatea: jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota împotriva unirii cu România

Publicat: 06 mart. 2024, 12:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Așa arată realitatea: jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota împotriva unirii cu România

Jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota împotriva unirii cu România, arată rezultatele unui sondaj realizat în luna februarie 2024, în cadrul cercetării „Barometru de opinie: Republica Moldova, între România, Ucraina și Rusia (Transnistria)”.

La întrebarea „dacă s-ar organiza un referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România, cum ați vota?”, doar 37,8% dintre respondenți afirmă că ar vota „pentru”. 50% ar vota „contra”, iar 12.2% s-au declarat indeciși.

Totuși, Ion Jigău, directorul Centrului de Investigații Sociologice și Cercetări de Marketing „AXA” (CBS AXA), unul dintre autorii cercetării, apreciază că rezultatul indică o direcție bună. „În 1993, când s-a pus pentru prima oară această întrebare, cei care au fost pentru erau doar 3%. Așadar, în 30 de ani am avut o creștere de aproape 30%. E o creștere lentă, dar constantă”, a considerat expertul.

Din același studiu a rezultat și că doar 32,4% dintre cetățenii moldoveni doresc afilierea bisericilor ortodoxe din stânga Prutului la Mitropolia Basarabiei, față de 40%, care preferă afilierea la Biserica Rusă. Paradoxal, însă, 64% dintre cei chestionați consideră că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar trebui să viziteze Republica Moldova.

În ceea  ce privește aderarea la NATO, 28,5% dintre basarabeni ar vota pentru, față de 55%, care se declară împotrivă.

Situația stă, însă, invers în ceea ce privește aderarea la UE: 54,5% dintre vecinii noștri se declară de acord, în timp ce proporția celor care se împotrivesc este de 34%.

Studiul a fost realizat în luna februarie a acestui an, de către CBS AXA și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”(IDIS), ambele din Republica Moldova, la comanda Fundației Universitare Marea Neagră, al cărei director este profesorul și sociologul Dan Dungaciu. Este deja al șaptelea barometru de acest fel realizat în cadrul proiectului „Barometru de opinie: Republica Moldova, între România, Ucraina și Rusia (Transnistria)”.