ASF secretizează ilegal informații despre piața asigurărilor

Publicat: 04 dec. 2023, 11:15, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
ASF secretizează ilegal informații despre piața asigurărilor

Transportatorii din România, reprezentați de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați (COTAR), au depus o solicitare către Guvern pentru a obliga Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să facă publice toate datele companiilor de asigurări, pentru a preîntâmpina viitoarele falimente.

Astfel, ASF este acuzată că încalcă principiul transparenței, dar și Legea nr. 544, în baza căreia s-au cerut date despre situația firmelor care vând polițe RCA. Autoritatea a refuzat să le furnizeze, stabilind secretizarea lor, de la sine putere, deși informațiile și documentele care au fost cerute sunt de interes public.

Răspunsul oferit de ASF la cererile nr. RG-30085/23.10.2023 și P-DCEF 1074/23.10.2023 (Anexa 1) a fost că: „ar crea haos pe piață” 

„Am solicitat Autorității furnizarea informațiilor și documentelor de interes public în legătură cu rezervele tehnice ale societăților de asigurare autorizate să-și desfășoare activitatea pe piața din România, precum și aspecte conexe de guvernanță, prudențialitate și cerințe de capital în legătură cu aceste entități.

În susținerea cererii, am arătat că asiguratorii la care ne-am referit au aceeași conduită ilicită manifestată în trecut și de asigurătorii City Insurance și Euroins, constând în încălcarea continuă și repetată a prevederilor legale referitoare la gestionarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor și a penalităților de întârziere, constituirea și menținerea rezervelor de daună etc.

Această realitate este reflectată și de numărul petițiilor și al reclamațiilor înregistrate la ASF cu privire la acești asigurători”, au explicat, pentru Jurnalul, reprezentanții COTAR.

Transportatorii au atras atenția asupra faptului că, un singur asigurător înregistra 631 de petiții și reclamații în perioada iulie-septembrie 2023 și 1.652 de petiții în total pentru primele 9 luni ale anului 2023 . Conform analiștilor consultați de COTAR, acest lucru poate duce către un nou faliment, în 2024.

Trei lideri de piață, amenințați de un pericol

Furnizorul de asigurări de la care au fost solicitate datele rezervelor de daune este forța dominantă în sectorul asigurărilor generale, cu o cotă de piață considerabilă de 22,23%. În plus, cote semnificative sunt deținute de primele trei firme de asigurări în vânzările de polițe RCA.

„În acest context, existența unor nereguli, chiar și numai în activitatea unui singur asigurător, va avea efecte majore la nivelul întregii piețe. În justificarea interesului public în legătură cu informațiile solicitate, am subliniat că activitatea asigurătorilor produce efecte în cascadă asupra întregii piețe și, implicit, asupra unor sectoare conexe ale economiei naționale, care aduc importante contribuții la formarea bugetului național și asigură locuri de muncă pentru sute de mii de cetățeni români.

Aptitudinea asiguratorilor de a-și îndeplini sau nu obligațiile asumate este un element de maxim interes pentru toți consumatorii de asigurări din România, iar obținerea informațiilor menționate în cererea noastră este necesară pentru a asigura un minim de predictibilitate cu privire la evoluția pieței de asigurări”, mai spun reprezentanții COTAR.

ASF, acuzat că încalcă mai multe legi

La examinarea cererii de transparență adresată Guvernului, transportatorii au arătat că informațiile menționate în aceasta sunt considerate a fi de interes public.

Cu toate acestea, ASF le-a răspuns transportatorilor de la COTAR că „datele solicitate nu sunt publice, întrucât reprezintă informații cu caracter confidențial utilizate de ASF în procesul de supraveghere. Diseminarea publică a acestora poate influența funcționarea în condiții optime a pieței asigurărilor din România” 

Reprezentanții COTAR atrag atenția și susțin că toate aceste informații și documente ar trebui să fie puse în transparență permanent, mai ales după pagubele de peste 3 miliarde de euro care au fost generate doar de ultimele două companii falimentare.

”Suntem în situația unui refuz total și explicit al ASF de furnizare a informațiilor și documentelor, cerute prin solicitarea întemeiată pe dispozițiile Legii nr. 544/2001. Acest refuz este nelegal. Cerem transparentizarea acestor informații și documente, de acum înainte, pentru care am cerut intervenția Guvernului României.”

Conducerea ASF, de o lună cu mandatele expirate

Conducerea ASF are mandatele expirate de o lună, iar Parlamentul României ar fi trebuit să voteze o nouă conducere. Întârzierea în numirea noilor lideri ar putea duce la menținerea vechilor practici și la protejarea celor care încalcă legea în privința constituiri depozitelor de daune, amenințând cu un posibil faliment suplimentar în următoarele 6 luni.