ASF-ul european, să înțeleagă și cel de la noi: Gaura de la Euroins e mai mare

Publicat: 15 iun. 2023, 12:00, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
ASF-ul european, să înțeleagă și cel de la noi: Gaura de la Euroins e mai mare

EIOPA, care este în UE ceea ce este Autoritatea de Supraveghere Financiară de la noi, a publicat un raport despre fostul lider pe piața românească de RCA, Euroins, din Bulgaria.

Un recurs pierdut de bulgarii de la Euroins în Europa a arătat gaura la adresa asiguraților RCA, descoperită de o instituție a UE în România, și anume ”între 550 și 581 de milioane de euro”, se arată într-un material publicat de Libertatea. Acesta dezvăluie că, în ziua de 8 iunie, Comisia de apel a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA) a respins în unanimitate cererea Euroins de suspendare a raportului EIOPA, organismul european de supraveghere pe piața asigurărilor, care a constatat că firma bulgărească nu îndeplinea în România condițiile de solvabilitate. 

” Concluziile raportului au fost dramatice: firma cu sediul în Bulgaria nu doar că era cea mai dată în judecată instituție din România, de către clienții neplătiți, dar avea, conform EIOPA, un deficit între 550 de milioane de euro și 581 de milioane de euro. Practic, rezervele făcute de Euroins, în ani, nu au respectat standardele și legile”, se spune în textul publicat de Libertatea.  

ASF a calculat mai puțin

Autoritatea de Supraveghere Financiară a calculat diferit față de EIOPA, și anume o lipsă de 445 milioane de euro, pentru asigurarea cerințelor de solvabilitate. ”Controlul autorității europene a stabilit că „gaura” de la Euroins este cu cel puțin 100 de milioane de euro mai mare decât găsise ASF”, spune Libertatea. Conform acesteia, cifrele lipsei de solvabilitate calculate de EIOPA, mai mari decât cele calculate de ASF, au apărut public după ce Euroins a contestat raportul EIOPA. EIOPA a câștigat la un for european și a făcut public verdictul acestei comisii.

Comisia care a judecat cazul Euroins vs EIOPA a concluzionat, potrivit Libertatea, „că cererile de măsuri provizorii de suspendare trebuie să fie respinse, deoarece Euroins Insurance Group nu a reușit să demonstreze că au fost  Raportul EIOPA”.  Conform informațiilor din decizia Comisiei apel a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), raportul EIOPA a fost finalizat pe 28 martie, după ce Autoritatea Supraveghere Financiară (ASF) din România a decis, în 17 martie, retragerea licenței Euroins.

ASF, ochii închiși la matrapazlâcurile din piață

Textul publicat de Libertatea arată că situația prezentată de EIOPA este mult mai gravă decât cea prezentată de ASF. Euroins este cel din urmă eșec dintr-un șir de falimente uriașe de pe piața de RCA: Astra, Carpatica, City și… în final, Euroins. Toate aceste catastrofe s-au produs sub ochii instituției care trebuia să le controleze, și anume ASF. Șefii Autorității, plătiți lunar cu zeci de mii de euro, au avut în permanență informații despre ingineriile firmelor City Insurance și Euroins, dar s-au bazat pe sprijin politic și pe nefuncționarea DNA și a DIICOT.